eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Gyász és harag a tragikus baleset helyszínén

Brazíliában egyre többen követelik a légiközlekedési szabályok szigorítását a héten történt sokkoló baleset nyomán. A mentő alakulatok még ma (csütörtökön) is találtak holttesteket a reptéri dolgozók épületébe csúszott gép közelében. Egy most kiadott video alapján közben úgy tűnik, hogy a gép túl gyorsan haladt a leszállópályán.

A keddi, Sao Paulo-i balesetben az A320-as Airbus összes utasa és személyzete életét vesztette, több, a földön dolgozó reptéri alkalmazottal együtt. A legutóbbi becslések szerint kétszáz körül van a halottak száma.

A leszállópályáról lecsúszott és egy munkásokkal teli épületbe csapódott gép roncsai körül még csütörökön is találtak holttesteket.

Közben egyre többen követelik a felelősök megbüntetését. Cezar Britto, a brazil ügyvédi kamara elnöke azt mondta: előre lehetett számítani rá, hogy katasztrófa történik a Cagonhas (kongonyas) reptéren.

Máskor is előfordult már, hogy gépek lecsúsztak a kifutópályáról. Ráadásul a pálya nemrég új burkolatot kapott, de a vízelvezető bordázat még nem készült el. A keddi katasztrófa pedig esős időben történt.

A Globo című lapnak nyilatkozó pilóták arról beszéltek, hogy a nagy gépek számára túl rövid a pálya és hogy az esős időben olyan csúszós, mint a szappan.

Közben a TV Globo bemutatott egy videofelvételt, amely szerint a leszálló gép túl gyorsan haladt - mindössze 3 másodperc alatt tette meg azt a távot, amit más gépek 11 másodperc alatt.

Az éjszakai felvételen látszik a leszállópályán nagy sebességgel áthaladó gép, majd miután eltűnik a képernyő bal oldalán, az ütközés nyomán bekövetkezett robbanás fénye világítja meg az eget.

A Brazil Légiirányítók Szövetségének vezetője elmondta: az irányítótorony dolgozói figyelmeztették a hatóságokat, hogy nem lenne szabad használni a leszállópályát, de szerinte a kormány nem akart hallani erről.

Az igazságügyi minisztérium vizsgálatot rendelt el a repérrel kapcsolatban. Ebben francia és német illetékesek, valamint az Airbus repülőgépgyár szakértői is segédkeznek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×