eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A médiacézár és a miniszterelnök különös kapcsolata

Tony Blair brit miniszterelnök háromszor is beszélt Rupert Murdoch ausztrál médiamágnással az iraki háború előtt - közölte a londoni kormány. Rupert Murdoch egyebek mellett a The Sun és a The Times napilapok tulajdonosa, amelyek támogatták a háború megindítását, és élesen bírálták a katonai fellépést ellenző Jacques Chirac francia elnököt.

A történet egyik érdekessége, hogy egy liberális képviselő és egy újságíró már négy éve kérte a beszélgetések körülményeinek nyilvánosságra hozatalát, amelyet azonban a kormány megtagadott. Majd hirtelen meggondolta magát - egy nappal azután, hogy Tony Blair júniusban lemondott.

A kormányhivatal szerdán közölte: Tony Blair és Rupert Murdoch húsz hónap alatt hat alkalommal beszélt telefonon. Bár a beszélgetések témáját nem közöltek, figyelemre méltó, hogy valamennyire a miniszterelnök pályájának kritikus szakaszában került sor.

2003-ban március 11-én, 13-án, majd 19-én beszélt a kormányfő és a sajtómágnás, utóbbi mindössze egy nappal az iraki invázió megindulása előtt volt. A háborút Rupert Murdoch valamennyi médiaérdekeltsége erősen támogatta, szerte a világon.

Március 21-én az üzletember portóliójába tartozó The Sun vitriolos támadást intézett a háborút ellenző francia elnök ellen.

Legközelebb 2004. január 29-én beszélt Tony Blair és Rupert Murdoch, egy nappal a David Kelly fegyverszakértő ellentmondásos öngyilkosságát feldolgozó Hutton-jelentés nyilvánosságra hozatala után.

A következő dátum 2004. április 29., nem sokkal azután, hogy a The Sun vezette sajtókampány nyomán a miniszterelnök bejelentette: népszavazásra bocsátja az EU alkotmányának tervezetét (amelyre a francia és holland nem után már nem volt szükség).

Az utolsó beszélgetésre 2004. október 3-án került sor, miután a kormányfő közölte: negyedszer már nem vezeti a Munkáspártot is a választásokon.

A 24. kormánytag

Alastair Campbell, a miniszterelnöki hivatal korábbi kommunikációs igazgatója, Tony Blair bizalmasa múlt héten megjelent naplójában felidézte, hogy Rupert Murdoch fiaival együtt a Downing Streeten, a miniszterelnök rezidenciáján ebédelve azt mondta: egyedül az ő lapjai támogatják a kormányt, amikor a dolgok rosszra fordulnak.

"Tapasztaltam" - jegyezte meg Tony Blair a napló szerint.

Lance Price, Alastair Campbell helyettese korábban a Blair-kormány 24. tagjának nevezte Rupert Murdoch-ot, hozzátéve: "Mindig érezni lehetett a jelenlétét. Nem született egyetlen jelentős döntés sem a miniszterelnökségen anélkül, hogy számoltak volna három ember, Gordon Brown (kancelláriaminiszter, a jelenlegi kormányfő), John Prescott (miniszterelnök-helyettes) és Rupert Murdoch valószínűsíthető reakciójával."

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 17:33
×
×
×
×