eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Õrizetbe vették a volt világbajnokot

Moszkvában a Putyin-ellenes erők mai tüntetése előtt a rendőrség egy időre őrizetbe vette Garri Kaszparov egykori sakknagymestert és ellenzéki vezetőt, aki ugyanakkor vasárnap még részt vehetett egy demonstráción. A hatóságok a hétfői megmozdulást nem engedélyezték.

Legutóbb a hétvégén, Szentpéterváron vonultak fel Vlagymir Putyin orosz elnök bírálói az orosz befektetésekről szóló nemzetközi fórum helyszínén.

Miközben bent arról tárgyaltak, hogy az Aeroflot a legújabb Boeing-utasszállítókból, a Dreamlinerekből vásárol, az eseménytől távoli utcákon az ellenzékiek tüntettek.

Zavartalanul vonulhattak


Hosszú idő óta ez volt az első olyan menet, amikor Garri Kaszparov és mások zavartalanul tiltakozhattak, a rendőrség ugyanis nem avatkozott be. Az útvonalat viszont úgy jelölték ki, hogy az távol essen a fórumtól és csak 500 ember részvételét engedélyezték.

A májusi orosz-EU-csúcs idején Kaszparov és társai még el sem juthattak Szamarába, a hatóságok ugyanis addig húzták az időt igazolványaik vizsgálatával, amíg lekésték a gépüket.

Hétfőn pedig a rendőrség megállította a Moszkva központjába összehívott tüntetésre igyekvő Kaszparovot. Az Eho Moszkvi hírrádió szerint a rendőrök Kaszparov otthonánál állították meg az ellenzéki vezér autóját.

A politikus hétfő délután mégis megjelent a tüntetés helyszínén, ahol az első jelentések szerint a rendőrség nem avatkozott be.

A hatóságok ugyanakkor azzal indokolják az egyet nem értőkkel szembeni fellépéseiket, hogy sok olyan tüntetést tartanak, amire nem kaptak engedélyt.

Liberálisok és bolsevikok

A Putyin-ellenes szövetségben megtalálhatók a nyugati típusú fejlődést akaró liberálisok, mint például Garri Kaszparov és az olyan zavaros filozófiájú és szélsőséges gondolkodók, mint Eduard Limonov, a Nemzeti Bolsevik Párt vezére, aki egy elhíresült videón mesterlövész puskából lő az ostromlott Szarajevóra.

Ami összefogja őket, az a Putyin rendszere elleni gyűlölet. Kaszparov a múlt héten találkozott George Bush amerikai elnökkel, de később bírálta a nyugati vezetőket, amiért tárgyalnak Vlagyimir Putyinnal.

Hanganyag: Szvetnik Endre

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×