eur:
389.65
usd:
364.04
bux:
68210.67
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Nem kért segítséget a Rómában letartóztatott magyar

Nem kért konzuli segítséget a Rómában letartóztatott magyar fiatalember - tudta meg az InfoRádió. A budapesti születésű férfit a hétvégén vették őrizetbe az olasz fővárosban tartott Bush-ellenes tüntetésen. A római magyar nagykövetség még nem kapott hivatalos, írásos értesítést a helyi hatóságoktól, de azt megerősítették a külképviseletnek, hogy valóban magyar állampolgárt tartanak fogva.

Egy 25 éves, budapesti fiatalembert tartóztattak le a hétvégén Rómában, az amerikai elnök elleni tüntetésen. S. Ákos ellen többszörös jogsértés a vád - tudta meg az InfoRádió. Ám hogy pontosan mit takar ez a terminus, azt a római magyar nagykövetségen nem tudták megmondani.

Azt valószínűsítik, hogy rongálás és hatóság elleni erőszak miatt vették őrizetbe a fiatalembert. Az sem kizárt, hogy elzárásra ítélik a magyar tüntetőt.

Nem kaptak értesítést


A külképviselet egyébként hivatalos, írásos értesítést még nem kapott az olasz hatóságoktól. Az előírások szerint erre egyébként 72 órája van a rendőrségnek - azaz 13-án, a hajnali órákig meg kell tennie a jelentést.

Abban az esetben kell azonnal fölvennie a hatóságnak a kapcsolatot a külképviselettel, ha a letartóztatott személy konzuli segítséget kér. A nagykövetségen azt mondták, hozzájuk nem érkezett ilyen kérés.

A külképviseleten egyébként már vasárnap megkezdték a nyomozást a fiatalember után, azt követően, hogy egy olasz hírügynökség közölte: 6 külföldit, köztük egy magyart tartóztattak le.

Senki nem érdeklődött


A római külügyi, illetve belügyminisztérium és a rendőrség ügyeleteseivel beszéltek, akik megerősítették a hírügynökség jelentését. A magyar külképviselet hétfőn írásban kért információt a római rendőr-főkapitányságról.

A nagykövetségen elmondták, hogy Magyarországról eddig senki sem érdeklődött a fiú családjából S. Ákos iránt. A hétvégi tüntetést a rendőrség csak könnygázzal tudta föloszlatni.

A demonstrálók törtek-zúztak a belvárosban, palackokkal és más tárgyakkal dobálták meg a hatóság embereit. A tüntetésen több rendőr és tiltakozó is megsérült.

Hanganyag: Póth Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×