eur:
389.69
usd:
363.58
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Magabiztosan vezet Nicolas Sarkozy pártja

Franciaországban a várakozásoknak megfelelően Nicolas Sarkozy elnök konzervatív pártja vezet a kétfordulós parlamenti választásokon. Előrejelzések szerint az UMP és szövetségesei a parlamenti helyek 4/5-re számíthatnak. Ezzel Sarkozynek meggyőző többsége lesz ahhoz, hogy megkezdje radikális reformprogramját.

Sok váratlan nem derült ki az esti francia híradókból. Egy hónappal az elnökválasztásokon aratott elsöprő győzelem után Nicolas Sarkozy elnök konzervatív pártja magabiztosan vezet a kétfordulós parlamenti választásokon a szavazatok 42 százalékával, szemben a szocialisták 24 százalékával.

A szavazók már újraválasztották a Sarkozy által kinevezett miniszterelnököt, Francois Fillont, aki arra sürgette honfitársait, hogy a jövő vasárnap minél többen menjenek el szavazni.

"Előre lehet mozdulni"


Erre azért van szükség, hogy az elnök filozófiája "jelentős többséget" szerezzen a parlamentben, aminek nyomán "előre lehet mozdulni" - mondta.

Sarkozy azt ígérte választóinak, hogy életre kelti Franciaország tetszhalott gazdaságát, lehetőséget teremt arra, hogy aki többet akar dolgozni, az többet keressen és, hogy keményen fellép a bűnözés és az illegális bevándorlás ellen.

Kemény lépések előtt nagy népszerűség

Ha beigazolódnak a várakozások, akkor párjának a jelenlegihez képest is sokkal több képviselője lesz a parlamentben, ami megadhatja neki a szükséges önbizalmat tervei végrehajtásához. A közvélemény-kutatások szerint az első kemény lépések előtt az elnök népszerűségi mutatója még mindig több mint hatvan százalék.

Közben a francia szocialistáknak egy újabb súlyos vereségre kell felkészülniük. Ségolene Royal pártvezér ugyanakkor arra helyezte a hangsúlyt, hogy sokan nem mentek el szavazni, így még változhat a végeredmény a második forduló után.

Az apátia betudható egyrészt a sűrű választási évadnak, másrészt annak, hogy vasárnap tartották a Roland Garros teniszbajnokság döntőjét.

Royal megszellőztette, hogy "kapcsolatot keres" Francois Bayrou centrista pártjával. Megfigyelők szerint azonban Bayrou emberei jó esetben is csak 4 képviselői mandátumra számíthatnak.

Hanganyag: Szvetnik Endre

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×