eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Ismét az ENSZ BT előtt van Koszovó ügye

Jóváhagyná a Koszovó függetlenségét célzó Ahtisaari-egyezményt az Egyesült Államok és európai szövetségesei. Olyan határozattervezetet nyújtottak be az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé, amely nemzetközi ellenőrség mellett biztosítaná a függetlenséget. Oroszország nem támogatja a határozat-tervezetet.

Koszovó számára nemzetközi ellenőrzés alatti függetlenséget biztosító határozattervezetet nyújtott be az ENSZ Biztonsági Tanácsának az Egyesült Államok és európai szövetségesei.

A dokumentum jóváhagyja a Martti Ahtisaari ENSZ-megbízott által a szerbiai tartomány jövőbeli jogállásáról kidolgozott ajánlásokat és megerősíti a BT-nek egy többnemzetiségű és demokratikus, a térség stabilitását erősítő Koszovó melletti elkötelezettségét.

A javaslat - amelyet Oroszország ellenez - előirányozza az Európai Unió képviseletében egy nemzetközi polgári képviselő kinevezését, aki ellenőrzi majd a státus alkalmazását.

A dokumentum alapján a nemzetközi katonai ellenőrzést a NATO végezné, a határozat elfogadása utáni 120. naptól kezdődően.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×