eur:
395.84
usd:
358.5
bux:
72055.6
2024. szeptember 9. hétfő Ádám

Elindult a világűrbe Charles Simonyi

Felbocsátották szombaton este a bajkonuri űrrepülőtérről az orosz Szojuz TMA-10-es űrhajót, fedélzetén Charles Simonyi amerikai-magyar űrturistával és két orosz profi űrhajóstársával, Fjodor Jurcsihinnal és Oleg Kotovval.

Az űrhajó a terveknek megfelelően közép-európai idő szerint 19 óra 31 perckor emelkedett a magasba a kazahsztáni sztyeppén lévő űrrepülőtérről, majd 19 óra 40 perckor sikeresen levált a hordozórakéta harmadik fokozatáról, és kijutott kijelölt elliptikus űrbeli pályájára.

Az űrrepülés első szakasza a szokott rendben zajlott le, az űrturista és az űrhajósok egyaránt arról számoltak be a repülésirányítóknak, hogy jó a közérzetük.

Az űrhajó a tervek szerint hétfő este (közép-európai idő szerint 21 óra 20 perckor) dokkol majd a Nemzetközi Űrállomáson. Az 58 éves Simonyi 20-25 millió dollárt fizetett a szervező Space Adventures amerikai cégen keresztül a 12 napos űrkalandért. Õ a világon az ötödik űrturista.

A múlt év szeptembere óta az ISS-en tevékenykedő Mihail Tyurin orosz és Michael Lopez-Alegria amerikai űrhajóssal együtt április 20-án tér majd vissza a Földre. Jurcsihin és Kotov 189 napot tölt az ISS-en, s ezalatt több mint 40 kísérletet végeznek el.

Az 58 éves Charles Simonyi 17 évesen vándorolt ki Magyarországról. A Microsoft szoftvercég fejlesztőmérnökeként ő dolgozta ki a világszerte elterjedt Word és Excel programokat. Az amerikai Forbes magazin a négyszáz leggazdagabb amerikai közé sorolja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×