eur:
385.12
usd:
354.43
bux:
68211.66
2024. május 21. kedd Konstantin

Háborús szindróma: egyre többen dezertálnak

Az iraki háború négy éve alatt több ezer brit katona hagyta el engedély nélkül a hadsereget. A legtöbb dezertálásnak az az oka, hogy a sereg nem hajlandó foglalkozni a katonák mentális problémáival.

A Védelmi Minisztérium becslése szerint 2003 márciusa, Irak lerohanása óta mintegy 10 ezer katona távozott el engedély nélkül a hadseregből, ami az egyik legsúlyosabb katonai vétség, és egy tavaly megerősített törvény szerint életfogytiglani börtönnel büntethető.

A minisztérium adatai szerint jelenleg körülbelül 1100 katona van illegálisan távol a seregtől.

Egy pontosan ilyen helyzetben lévő katona a BBC Panorama című műsorának elmondta: azután dezertált, hogy elutasították méltányossági leszerelési kérelmét.

Ez utóbbit azért adta be, mert képtelen volt feldolgozni harctéri élményeit, különösen egyik bajtársa halálát, szinte egyáltalán nem tudott aludni, és felvillanó képek gyötörték.

"Az emberek traumákkal tele jönnek haza Irakból, és fogalmuk sincs, mihez kezdjenek vele. A seregben senki nem kér segítséget, ez egy mélyen lenézett dolog" - fogalmazott a katona, és hozzátette: hazatérése után képtelen volt újra kapcsolatba kerülni emberekkel, csak ült a szobájában, és egész nap ivott.

Kinevették

Egy, a tévéműsornak nyilatkozó korábbi tiszt szerint a fiatal katonák bármikor fordulhatnak gondjaikkal a parancsnokaikhoz, a dezertált katona erre azonban csak azt mondta: amikor hosszas tépelődés után feletteseihez fordult problémáival, azok egyszerűen kinevették.

Egy másik katona felidézte, hogy amikor a hadsereg orvosaival beszélt, azok még öngyilkossági kísérletének tudatában is a sereghez való visszatérését sürgették.

A dezertálás a jelek szerint azonban már olyan méreteket öltött, hogy nem lehet többé a problémát a szőnyeg alá söpörni, és létrehoztak egy jótékonysági szervezetet, amely a problémákkal küszködő katonáknak igyekszik segíteni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×