eur:
390.72
usd:
359.87
bux:
73174.1
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

A Nyugat még reménykedig a kompromisszumban

Berlinben a német külügyminiszter kijelentette, hogy a Nyugat továbbra is felkínálja Iránnak az együttműködést az atomerő békés felhasználásában és elvárja a teheráni kormánytól hogy lemondjon az urándúsításról és elkötelezze magát, hogy nukleáris energiát kizárólag békés célra állít el.

Steinmeier külügyminiszter azt követően nyilatkozott, hogy nem hozott eredményt Solana, az Európai Unió külügyi főképviselője és Laridzsáni iráni atomügyi főmegbízott közti két napos tanácskozás Berlinben - mondta el az InfoRádió németországi tudósítója.

A berlini külügyminisztérium vendégházában tartott megbeszélésen nem sikerült közös nevezőre jutni - állapította meg az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főmegbízottja, Javier Solana, de jelezte, hogy a közeljövőben folytatni kívánják a tárgyalást.

Ebből politikai megfigyelők arra következtetnek, hogy egyik fél sem kívánja végképp megszakítani a kapcsolatot, következésképpen nem zárható ki a kompromisszum megkötése.

A berlini tárgyalásokról még szerda este az a hír szivárgott ki, hogy Teherán bizonyos feltételek mellett hajlandó lenne az urándúsítást célzó kísérletek 90 napra történő felfüggesztésére, ha ezt a titkos megállapodásban rögzítik. Később mind Solana, mind pedig Laridzsáni cáfolta a hírt.

A sikertelen megbeszélés után a német külügyminiszter utalt arra, hogy a Nyugat eddig még egyetlen államnak sem tett annyira nagyvonalú gazdasági és technológiai ajánlatot, mint Iránnak az urándúsítás végleges leállítása ellenében. Időközben megszólalt Mottaki iráni külügyminiszter is és leszögezte, hogy Teherán nem lát okot a nukleáris kísérletek felfüggesztésére. Mottaki megismételte, hogy országa az atomerőt kizárólag békés célra akarja felhasználni.
Az EU és Irán megbízottai várhatóan a jövő héten újabb próbálkozást tesznek a megállapodásra. Ha azonban nem sikerült kompromisszumra jutni, akkor az ügy visszakerül az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé, és ebben az esetben szankciók várhatók Iránnal szemben. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor párbajtőrvívó a negyedik, Pupp Réka cselgáncsozó az ötödik helyen végzett az olimpia második napján. Mind a két csapatunk, a női kézilabda és a férfi vízilabda is egygólos győzelmet aratott. Major Veronika nyolcadikként zárta a légpisztolyos női döntőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×