eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

Nyugat-Európa legszigorúbb bevándorlási törvénye

Nyugat-Európa egyik legszigorúbb bevándorlási és menedéknyújtási törvényére mondtak igent a svájci szavazók a hétvégén. Az alpesi országban a jövőben csak az kérhet menedékjogot, akinek van útlevele.

Az ENSZ menekültügyi főbiztossága szerint a népszavazás végeredménye sajnálatos. Egyúttal emlékezet arra is, hogy a menekülőknek gyakran azért nincsenek okmányaik, mert még hazájukban megfosztják őket papírjaiktól.

Elsöprő többséggel támogatták a svájciak a bevándorlási és menedéknyújtási szabályok szigorítását. A hivatalos adatok szerint a voksolók 68 százaléka mondott igent a rigorózus feltételekre. A cél az volt, hogy csak a valóban rászorulók kaphassanak menedéket Svájcban. A jövőben azonban csak az fordulhat kérelmével a svájci hatóságokhoz, akinek útlevele is.

Christoph Blocher jobboldali igazságügyi miniszter azzal indokolta ezt a szigorítást, hogy ilyen módon ki tudják azokat szűrni, akik vissza akarnak élni a svájci lehetőségekkel, illetve akik csupán a jobb megélhetés miatt érkeznének az alpesi országba.

Az ENSZ menekültügyi főbiztossága sajnálatosnak nevezte a referendumot. A szervezet emlékeztetett arra, hogy az erőszak elől menekülőknek gyakran nincsenek hivatalos okmányaik. A főbiztosság, amelynek központja szintén Svájcban, Genfben található, azt ígérte, hogy figyelni fogja a kormány lépéseit, hogy betartja-e a nemzetközi normákat.

Korábban az igazságügyi miniszter azt hangsúlyozta, hogy az ügyeskedőket akarják kiszűrni, a rászorulóknak pedig segíteni fognak, ezzel is öregbítve Svájc humanitárius hírnevét. A baloldal, illetve a francia ajkú lakosság ellenezte a szigorításokat. A kormány és a parlament egyébként már korábban elfogadta a törvényeket, ám az új szabályozás ellenlábasai elegendő aláírást gyűjtöttek ahhoz, hogy népszavazást tartsanak az ügyben.

Vasárnap egyébként a külföldiek munkavállalásáról is szavaztak a svájciak: az uniós és az Európai Szabadkereskedelmi Társulás tagállamaiból érkezőkre jóval könnyebb feltételek vonatkoznak, mint a harmadik országból érkezőkre. A például a távol-keletről, vagy Afrikából jövőket csak akkor engedik be a munkaerőpiacra, ha szakképesítéssel rendelkeznek. A törvény bírálói nem győzik hangsúlyozni, hogy az országnak szakképzetlen dolgozókra is szüksége van. A jogszabály 2007-től lép hatályba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×