eur:
389.29
usd:
362.79
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Bezár az egyetlen nyugati magyar gimnázium

A Duna Tévében a nézők nemrég dokumentumfilmet láthattak az egyetlen, Nyugaton működő magyar gimnáziumról, amelyet röviddel az 56-os szabadságharc után alapítottak a Nürnberg környéki középhegység egy eldugott falucskájában, Kastlban. Csaknem az adással egy időben a müncheni bíróságon csődeljárás indult a gimnázium ellen, fizetésképtelenség címén.

Bajorországban idén ezen a héten kezdődik az új iskolaév. A bajor tanrendet követő, de magyarországi követelményeknek is megfelelő internátussal egybekötött Kastl-i gimnáziumba
ezúttal hiába tértek vissza a diákok, a gótikus várkastély főkapuja zárva maradt, rajta rövid felirat adott lakonikus felvilágosítást: az intézmény ellen csődeljárás indult.

Ezzel végleg megpecsételődött a patinás tanintézet sorsa. Holott az ezredforduló előtt született kormányközi megállapodás értelmében még úgy tűnt, hogy sikerült hosszabb időre szavatolni a gimnázium működését, ugyanis a magyar és a bajor kormány vállalta az immár európai középiskolává alakított tanintézet anyagi terheinek biztosítását.

A szerződés azonban 2005-ben lejárt, meghosszabbítása a jelek szerint nem sikerült az iskolabizottságnak, és a sokasodó feljelentések, illetve bírósági tárgyalások szintén nem szolgálták az intézmény fennmaradását - mondta el az InfoRádió németországi tudósítója.

Így a jövő hónapban elmarad az '56-os szabadságharc fél évszázados évfordulójának megünneplése is a Kastli Gimnáziumban, holott 56 szelleme évtizedeken át meghatározó szerepet játszott a nyugati világ egyetlen középiskolájában. Az érettségi szabad utat biztosított valamennyi nyugati egyetem felé, így nem véletlen, hogy évről évre kiművelt fők hagyták el Kastl ódon falait.

Ma a világ négy sarkában élő köztiszteletnek örvendő értelmiségiek, professzorok, orvosok, lapszerkesztők, jogászok és tudományos kutatók tanúskodnak a Kastl-i Magyar Gimnázium rendkívül magas színvonaláról, a nevelők odaadásáról, amelynek eredményeképpen a tanintézet évtizedeken át a magyar kultúra ápolását és nemzetközi népszerűsítését szolgálta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×