eur:
389.73
usd:
362.8
bux:
68035.83
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A szlovák kormányfő szerint színlelt volt a nyitrai magyarverés

Robert Fico szlovák miniszterelnök és Robert Kalinák belügyminiszter Pozsonyban rendkívüli sajtótájékoztatón sorakoztattak fel olyan bizonyítékokat, amelyek tanúsága szerint a nyitrai magyar diáklány - nem tudni milyen indítékok alapján - csupán színlelte a megveretését. Az Országgyűlés Külügyi Bizottságának fideszes elnöke közölte: a szlovák politika nem megoldani, hanem eltüntetni szeretné a problémákat.

A szlovák belügyminiszter közölte: a mobilszolgáltató adatai szerint a lány az állítólagos támadás napján nem használta telefonját. Emlékeztetett: a sértett vallomása szerint azért verték meg, mert telefonján magyarul beszélt.

Robert Kalinák hozzátette: az írásszakértői elemzés szerint a lány írta blúzára a magyarellenes feliratokat, és - napokkal az eset után - ő küldte el saját magának postán a támadáskor állítólag elveszett iratait.

Úgy vélte: az egyetemista lány azért találta ki az esetet, mert félt közeledő vizsgájától.

A szlovák kormány fellép, a lány kitart

A tájékoztatón Robert Fico kijelentette: kormánya a továbbiakban is következetesen fellép a szélsőséges jelenségek ellen, de azok ellen is, akik - mint mondta - koholmányokkal ártanak Szlovákia kormányának.

A Nyitrán megvert magyar lány már korábban közölte: kitart eredeti vallomása mellett, és kész alávetni magát hazugságvizsgálatnak is.

A szlovák rendőrség azóta közölte: sort kerítenek a hazugságvizsgálatra.

Bugár: még vannak nyitott kérdések

A Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke közölte: nem vonja kétségbe a rendőrségi eredményeket, ugyanakkor vannak olyan kérdések, amelyeket még nem tisztáztak.

Az egyik ilyen, hogy a lány pontos személyleírást adott - állítólagos - támadóiról, így nem világos, hogyan lehetséges ez, ha meg sem történt a támadás.

Bugár Béla szerint a másik kérdés, hogy a rendőrség miért nem végzett helyszíni szemlét a lány részvételével.

A vizsgálatban idézett igazságügyi orvosszakértő pedig tíz nappal az eset után vizsgálta meg a lányt - tette hozzá.

Bugár Béla sajtótájékoztatóján megjelent A. Nagy László, az MKP parlamenti képviselője, aki ezúttal is elmondta: nem sokkal az eset után meglátogatta a kórházban a lányt, aki testén több helyen is véralásfutásos sérüléseket mutatott.

Németh Zsolt: politikai beavatkozás

A külügyi bizottság fideszes elnöke szerint a szlovák politika, élén Robert Fico kormányfővel, nem megoldani, hanem eltüntetni szeretné "a magyarellenes jelenlégekből adódó problémákat".

"Az, hogy a szlovák miniszterelnök ilyen módon reagál egy folyamatban lévő rendőrségi vizsgálatra, az azt jelzi, hogy a legmagasabb szintű politikai támogatást élvezi ez a fajta politikai megközelítés" - mondta Németh Zsolt.

A fideszes politikus szerint érdekes az is, hogy a szlovák kormányfő a lány megverésekor nem tartotta fontosnak, hogy nyilatkozzon, most viszont "durván, politikailag beavatkozik" az igazságszolgáltatás folyamatába.

Mint mondta, meggyőződése, hogy a nyitrai diáklány brutális, embertelen támadás áldozata lett.

Tabajdi: sok a kérdőjel

Tabajdi Csaba európai parlamenti képviselő az InfoRádiónak azt mondta: megdöbbent a szlovák kormányfő nyilatkozatán, szerinte mindenképp meg kellett volna ugyanis várni a bejelentéssel a vizsgálat befejezését.

Nem zárom ki, hogy valóban az történt, amit Robert Fico állít, ugyanakkor nehezen tartom elképzelhetőnek, és nagyon sok a kérdőjel ebben a történetben - hangsúlyozta Tabajdi Csaba.

A baloldali politikus hozzátette: nem bízik sem a szlovák rendőrségben, sem a kormányban, és csak egy nemzetközi vizsgálóbizottság tisztázhatná megnyugtatóan a helyzetet.

A külügy várja a végeredményt

A Külügyminisztérium helyesli, hogy a szlovák kormány alaposan kivizsgálja a nyitrai esetet, és várja a vizsgálat végeredményét - mondta el az Inforádiónak a külügyi szóvivő.

Polgár Viktor szólt arról is, hogy Magyarország abban érdekelt, hogy a kétoldalú kapcsolatokat ne zavarja meg sem szélsőséges megnyilvánulás sem provokáció, sem pedig politikusi nyilatkozat.

Mi történt?

A korábbi hírek szerint augusztus végén a szlovákiai Nyitrán megvertek egy magyar egyetemista lányt, és magyarellenes feliratot írtak a blúzára.

A két férfi állítólag azért támadt rá a 23 éves diáklányra a város egyik aluljárójában, mert a mobiltelefonjába magyarul beszélt. A támadók az áldozat minden értéktárgyát elvették.

A szlovák országos rendőrfőkapitány azonnal külön nyomozóosztagot küldött Nyitrára. A magyar Külügyminisztérium határozott szlovák hatósági fellépést sürgetett az ügyben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×