eur:
393.09
usd:
367.29
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

A kormány továbbra sem támogatja a verespataki bányát

A magyar illetékeseket nem győzte meg a romániai Verespatakon tervezett bányaberuházásról szóló bemutató. A kormány továbbra is azt szeretné, ha az aranybánya nem nyílna meg.

A környezetvédelmi tárca szakállamtitkára az InfoRádióban azt mondta: Verespatakon hasonló technológiát alkalmaznának, mint abban a bányában, amely a tiszai környezeti katasztrófát okozta.

Bár az építtetők annál sokszorosan biztonságosabb bányát ígérnek, Haraszti László mégis úgy látja, hogy Magyarországot csak a beruházás negatív hatásai érnék.

Kedden Budapesten tartanak a szegedihez hasonló meghallgatást a beruházók.

Uniós fellépést várnak a magyar szaktárcától a zöldek

A verspataki aranybánya-beruházás ellen tüntető civil szervezetek azt várják a magyar kormánytól, hogy európai uniós fórumokon is álljon ki a környezetkárosító terv ellen, és ily módon is gyakoroljon nyomást Romániára - mondta az InfoRádiónak a Védegylet szóvivője.

Jávor Benedek megjegyezte: a szervezet a hatástanulmány ismeretében úgy véli ugyanis, uniós normák alapján nem lenne engedélyezhető az aranybánya.

Hegyi Gyula az Európai Bizottságtól kér állásfoglalást

Hasonló véleményen van Hegyi Gyula európai parlamenti képviselő is, aki szerint ugyanis a tervek sértik a felszín alatti vizekkel és a bányászati hulladékokkal kapcsolatos uniós jogszabályokat, a helyi lakosok kényszerkitelepítése pedig az emberi jogoknak mondana ellent.

Hegyi Gyula ezért az Európai Bizottság állásfoglalását kéri, amely hozzájárulhat ahhoz, hogy a román hatóságok objektíven tudjanak dönteni a bányaberuházás elbírálásakor.

Nem hiábavaló a küzdelem

Jávor Benedek, a Védegylet szóvivője szerint a bánya elleni tiltakozással annyit már most sikerült elérni, hogy az a terv, ami ellen most harcolnak, már nem az a terv, amellyel a cég 6 évvel ezelőtt előállt. Azóta egyre jobb technológiák jelentek meg a tervezetben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×