INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Vízumcsaták: Európa visszavág?

Infostart / InfoRádió
Csak beutazási engedéllyel léphetnek az amerikaiak az Európai Unió területére, ha az Egyesült Államok nem bizonyítja be, hogy fel akarja oldani a 2004-ben csatlakozott uniós tagállammal szembeni vízumkényszert.

A szerdán Bécsben kezdődő EU-USA csúcstalálkozó előtt két nappal kiderült, hogy az Európai Bizottság lépéseket helyezett kilátásba az Egyesült Államokkal szemben, amennyiben az nem tudja bebizonyítani, hogy valóban törekszik a tíz újonnan csatlakozott uniós tagállammal szembeni vízumkényszer feloldására.

A tervekről egy neve elhallgatását kérő uniós illetékes beszélt, hozzátéve: elképzelhető, hogy az Európai Unió vízumkényszer alá vonja az Európába érkező amerikai katonákat és diplomatákat, valamint egyéb gazdasági szankciók is előfordulhatnak. Utóbbiak mibenlétét nem részletezte a tisztségviselő.

Szlovénia kivételével minden 2004-ben az unióhoz csatlakozott állam, valamint Görögország polgárai is csak vízummal léphetnek az Egyesült Államok területére, még akkor is, ha három hónapnál rövidebb időt akarnak eltölteni Amerikában.

Elégtelen biztonság vagy mondvacsinált indokok?

Washington úgy véli, erre azért van szükség, mert az érintett országokban nem elégséges a biztonsági ellenőrzés szintje.

Az uniós illetékes azt sem zárta ki, hogy általános, az egész amerikai lakosságra szóló vízumkényszert bevezetnek. Egyelőre nem tudni, hogy a lépés milyen hatással lesz a szerdai bécsi találkozóra, az azonban biztos, hogy az Európai Bizottság júliusra készíti el hivatalos jelentését a vízumkérdésről.

Ebben az unió várhatóan azt kéri majd az Egyesült Államoktól, hogy állapítson meg világos és igazolható feltételeket a vízumkötelezettség megszüntetéséhez, és készítsen egy ütemtervet, hogy hogyan és mikorra számolná fel a vízumkényszert.


A címlapról ajánljuk