eur:
389.4
usd:
363.39
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Választhatnak a szlovákok, de nincs hozzá kedvük

Előrehozott parlamenti választásokat tartanak szombaton Szlovákiában. A voksolás előtt készült felmérések szerint nyolc párt kerülhet be a törvényhozásba. A megfigyelők nagyon alacsony választási részvételt jósolnak.

Több szempontból is fontos lesz a szombati voksolás Szlovákiában. Mikulás Dzurinda miniszterelnök szerint most dől el, milyen úton fog haladni Szlovákia, folytatódnak-e az elkezdett reformok, vagy megkezdődik a visszarendeződés.

Az InfoRádió pozsonyi tudósítójának jelentése szerint minden számítás és felmérés azt mutatja: a jelenlegi kormánykoalíciónak nincs sok esélye arra, hogy megtartsa hatalmát, a választópolgárok többsége minden bizonnyal a változásra fog voksolni.

Nacionalista győzelem várható

Az MVK közvélemény-kutató ügynökség pénteken közzétett adatai szerint a választásokat óriási előnnyel a Robert Fico vezette SMER nyeri majd, annak ellenére, hogy az elmúlt időszakban némileg csökkent a támogatottsága: míg márciusban 31, júniusban már csupán 28 százalékos eredményre számíthatott.

A SMER mögött 4 párt, köztük az MKP is körülbelül 10 százalékos eredményt érhet el, és összesen 8 párt lépheti át a törvény által előirt 5 százalékos küszöböt.

Ismét koalíciós kormány jön?

Nyilvánvalóan egyik pártnak sem lesz olyan támogatottsága, hogy egyedül tudjon kormányozni, tehát biztos, hogy ismét koalíciós kormánya lesz az országnak. Elképzelhető például, hogy amennyiben a jobbközép pártok gyengén szerepelnek, a SMER-HZDS-SNS hármas koalíció ragadja magához a hatalmat.

Robert Fico nemrég személyesen tárgyalt a nacionalista Szlovák Nemzeti Párt, az SNS elnökével, a magyarellenes kijelentéseiről elhíresült Ján Slotával, és sokak szerint a tárgyaláson már megegyeztek egy jövőbeni koalíciós együttműködésben.

"Az MKP-nak jót tenne egy négyéves ellenzéki diéta"

Ezt a találgatást tegnap maga Robert Fico sem cáfolta, sőt egy esti televíziós vitában nem zárkózott el a szélsőséges nemzetiekkel való együttműködéstől sem. Arra a kérdésre, hogy esetleg hajlandó lenne-e szövetségre lépni a Magyar Koalíció Pártjával, csak annyit válaszolt: az MKP-nak a kormányban töltött 8 év után jót tenne egy négyéves ellenzéki diéta.

Az előrehozott választásokon több mint 4 millió polgár járulhat az urnákhoz, a felmérések azonban rekord-alacsony, csupán 50 százalékos részvételt jósolnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 18:38
×
×
×
×