eur:
388.97
usd:
361.02
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

A kommunisták győztek Cipruson

A kormánykoalíció pártjai kapták a legtöbb szavazatot a vasárnapi parlamenti választásokon a Ciprusi Köztársaságban. A valamivel több mint félmillió szavazásra jogosult a földközi-tengeri szigetország görögök uralta déli részének 56 tagú törvényhozását választhatta meg.

Az esti részeredmények alapján a kormánykoalíció pártjai közül a kommunista Ciprusi Dolgozó Nép Haladó Pártja szerezte a legtöbb szavazatot 31,3 százalékkal, míg a centrista Demokrata Párt a szavazatok 17,7 százalékhoz jutott.

A konzervatív Demokratikus Tömörülés a voksok 30,4 százalékát kapta.

A kampányban a pártok elsősorban a 32 éve megosztott sziget újraegyesítését ígérték. Ez az első parlamenti választás Cipruson azóta, hogy 2004-ben a ciprusi görögök népszavazáson elutasították, míg északon, a ciprusi törökök támogatták a szigetország egyesítésére kidolgozott ENSZ-béketervet.

Ciprus 1974-ben szakadt ketté, miután Törökország megszállta a sziget északi részét, válaszul arra a puccskísérletre, amelyet a sziget Görögországhoz való csatlakozását sürgető erők hajtottak végre.

Címlapról ajánljuk

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×