eur:
393.91
usd:
365.01
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Nő a politikai bűncselekmény száma Németországban

Németországban tavaly rekord számú, több mint 26 ezer politikai indíttatású bűncselekményt követtek el. Ez nagyjából 25 százalékos emelkedést jelent 2004-hez viszonyítva. Az idegengyűlöletből elkövetett erőszakos cselekmények száma ugyanakkor csökkent az elmúlt évben.

A politikai indíttatású bűncselekmények kétharmadát szélsőjobboldaliak követik el Németországban. Az esetek nagy részében tiltott jelképek nyilvános viseletével, használatával sértik meg a törvényt.

Tavaly kereken 5 ezer bűncselekményt szélsőbaloldali körök tagjai hajtottak végre, míg az idegenellenes cselekmények száma megközelítette a 800-at. Ez kevesebb ugyan, mint 2004-ben volt, a kimondottan antiszemita jellegű bűnesetek száma azonban 25 százalékkal felszökött tavaly.

Nőtt a véres összetűzések száma

A statisztikai adatok ismertetésekor Wolfgang Schäuble belügyminiszter kiváltképpen aggasztónak nevezte a szélsőbal- és szélsőjobboldali elemek közti véres összetűzések elszaporodását. Ezzel kapcsolatban utalt arra, hogy az előző évhez viszonyítva egyharmaddal nőtt a súlyos testi sértéssel járó esetek száma.

A belügyminiszter szerint ennek valószínűleg az az oka, hogy a politikailag szemben álló szélsőséges erők egymás gyűléseit használják fel az erőszakos véleménynyilvánításra.

Az újraegyesült Németországban 2001 óta vezetnek listát politikai indíttatású bűncselekményekről, és azóta évről-évre egyre több ilyen jellegű törvénysértést észlelnek a hatóságok.

Tavaly a rendőrség a bűnözők több mint felét előállította, és így eljárás indulhatott ellenük.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Negyedik napja erősödik a forint

Negyedik napja erősödik a forint

Csütörtökön kezdetben az euróval és a dollárral szemben is gyengült a forint, utóbbival szemben nagyobb mértékben, később azonban valamelyest korrigált a magyar fizetőeszköz. Ma megjelent a Magyar Nemzeti Bank Inflációs jelentése, amelyben többek között azt írták, hogy a forint gyengélkedése és a szolgáltató cégek visszatekintő árindexálása is hozzájárul ahhoz, hogy a 3%-os inflációs  célt csak 2025-ben éri el a jegybank.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×