INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Kormány mellett államfő is kerestetik Olaszországban

InfoRádió / MTI
Olaszországban új javaslatot tett az államfőjelölt személyére a választásokon győztes baloldali pártszövetség, miután korábbi jelöltjüket a jobboldal elutasította.

Romano Prodi, a baloldal miniszterelnök-jelöltje és az általa vezetett tömörülés Giorgio Napolitano baloldali szenátort javasolja köztársasági elnöknek.

A balközép koalíció azután döntött új jelölt megnevezéséről, hogy Silvio Berlusconi távozó kormányfő, a jobboldali szövetség vezetője elutasította Massimo D'Alema, a Baloldali Demokraták vezetőjének jelölését az államfői posztra.

A Silvio Berlusconi leköszönő kormányfő vezette jobbközép koalíció kiemelt jelöltje Gianni Letta, de a szövetséghez tartozó Északi Liga már jelezte, hogy saját vezetőjét, Umberto Bossit akarja javasolni a tisztségre.

Giorgio Napolitano örökös szenátor és a parlament alsóházának volt elnöke júniusban tölti be 81. életévét.

Ha nincs államfő, nincs új kormány

Az olasz parlamentben hétfő délután tartják az elnökválasztás első fordulóját. Az első 3 voksoláson kétharmados többségre van szükség, a negyedik fordulóban azonban már az is elegendő, ha valamelyik jelölt megszerzi a szavazatok 50 százalékát plusz egy voksot.

Carlo Azeglio Ciampi jelenlegi államfő mandátuma május 18-án jár le. Az elnökválasztási folyamat elhúzódása egyben a kormányalakítás elhúzódását is jelentené.

A címlapról ajánljuk