eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Hiba a cunami riasztórendszerében

A Richter skála szerinti 8.1-es Tonga szigeteki földrengés 30-40 centiméter magas szökőárt indított útjára. A rendszer hibája miatt azonban öt szigeten közel 350 ezer embet nem értesült a riasztásról.

Gerard Fryer, a Csendes-óceáni Cunami Riasztó Központ működtetési igazgatója az amerikai KGMB9 rádióadótól értesült a problémáról. A sebtében elvégzett vizsgálat kiderítette, hogy több koordinátapont egyszerűen törlődött a számítógépes adatbázisból.

A rengés kialakulásakor öt sziget - Tonga, Niue, Western Samoa, American Samoa és Wallis-Futuna - nem kapta meg a gyorsriasztást. A 45 perccel későbbi második riasztás már megérkezett mindenhová.

Egy kisebb cunami elérte Tonga szigetét. A rengés épületeket döntött romba, ablakok törtek ki, polcok zuhantak a földre. Egy férfi súlyos sérüléseket szenvedett, amikor kizuhant egy második emeleti ablakból.

A hatóságok kétnapos cunami-riasztási gyakorlatot rendeltek el.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×