eur:
392.84
usd:
366.41
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Romániában átszakította a gátat a Duna

Romániában több helyen átszakította a védőműveket a Duna. Dolj megye területén a víz percek alatt száz méter szélességű rést nyitott a gáton, és elöntött 11 ezer hektárnyi területet.

Az árvíz 12 közeli település elöntésével fenyeget. Negyven lakóház, több mint száz gazdasági épület, körülbelül 40 kilométernyi közút és 31 kisebb-nagyobb híd már víz alá került.

Közben a katasztrófa-elhárítás helyszínre vezényelt erői előkészületeket tettek a mesterséges gátnyitásra, hogy mérsékeljék a lakott területeket fenyegető veszélyt.

Egy másik helyszínen több mint 2.500 hektárnyi területet öntött el a Duna, miután átszakadt egy nyúlgát.

Ezen a Duna-szakaszon az árhullám már csak centiméterekre van a Bukarest és Temesvár közötti vasútvonaltól és műúttól.

Romániában és Szerbiában is áramellátási gondok adódhatnak a dunai áradás miatt.

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a kladovói vízi erőműre zúduló víztömeg mennyisége a befogadóképesség hátárához ért.

Romániában a dunai árvíz következtében a folyam menti 12 romániai megyében eddig 480 lakóház került víz alá, közülük hét már összeomlott, körülbelül 2.500 gazdasági épületet és 12 jelentősebb ipari vállalatot öntött el az ár, amely elől 624 embert kellett kimenekíteni.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 18:44
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×