eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Egyre több nyugdíjas kerül rács mögé

Japánban soha nem látott mértékben nő az időskori bűnözés. A börtönbe zárt 65 év felettiek száma az elmúlt évtizedben megháromszorozódott, arányuk mára elérte az összes elítélt 10 százalékát. Annyi az idős bűnöző a szigetországban, hogy már speciális börtönt is ki kellett alakítani számukra. A szakemberek az alacsony nyugdíjakat okolják.

A fejlett világban messze Japánban a legmagasabb az időskori bűnözés. A legtöbben lopásért kerülnek börtönbe, de vannak, akiket erőszakos bűncselekmények miatt zárnak rács mögé.

Tavaly 141 nyugdíjast tartóztattak le gyilkosság vádjával. Egy 81 éves férfi például egy konyhai vita miatt fojtotta meg feleségét, egy 87 éves férfi pedig kórházban fekvő feleségével végzett ugyanígy.

Külön börtön van az időseknek

Sok idős bűnöző a hirosimai Onomichi börtönbe kerül, amelyet kifejezetten az idős emberek szükségleteinek megfelelően alakítottak ki. A fegyencek között van például egy nyugdíjas, aki gondozóját verte meg, miután az felmondással fenyegetőzött. Egy idős pár pedig azért került oda, mert kiraboltak egy üzletet.

A japán hatóságok adatai szerint a visszaesők aránya is rendkívül magas az idős bűnelkövetők között. A szabadulók 80 százaléka egy éven belül visszakerül a börtönbe.

A japán igazságügyi tárca nem érti, mi okozza a jelenséget, de annyira aggasztónak találják, hogy külön tanulmányt rendeltek az okok felderítésére.

A szakemberek nem csodálkoznak

Számos elemző szerint azonban nincs semmi meglepő az időskori bűnözés elterjedésében. Japánban, ahol a világon a legmagasabb a születéskor várható élettartam, közel 9 millió ember él nyugdíjból, közel felük kevesebb mint 40 ezer jenből, vagyis 75 ezer forintból, miközben a világ legdrágább városainak listáját évek óta Tokió és Oszaka vezeti.

A szegénység, a beteg házastárs gondozásának terhe és a segítség hiánya így sokakat bűnözésbe taszít. A kormány pedig meglehetősen lassan reagál a megnövekedett szociális igényekre.

Címlapról ajánljuk
“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

Kezdik feladni a reményt, hogy hazamehetnek azok az indiai állampolgárok, akik az ukrajnai frontokon harcolnak, az orosz hadseregben. Korai leszerelésükről még a nyáron állapodott meg Vlagyimir Putyin orosz elnök és a hozzá látogató Narendra Modi indiai miniszterelnök, de az átvert emberek egyelőre elkeseredettek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×