INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Régi arcok a kampányban, kiábrándultság a választók között

Infostart / InfoRádió
Hiába a kemény kampány, az olasz választók kiábrándultan és sokszor közömbösen készülnek a hét végi parlamenti választásra. Abban a legtöbben egyetértenek, hogy Olaszországnak változásra van szüksége, a kampányplakátokról azonban ugyanazok a régi arcok köszönnek vissza, akik eddig is meghatározták az ország politikai életét. Tőlük változást már nemigen vár senki.

"A politikusok úgy váltogatják álláspontjukat, mint ahogy a szélirány változik. Csak azért megyek el szavazni, mert állampolgári kötelességem, és nem azért, mert hiszek a rendszerben" - mondja Martina Ricciardi, a Milánói Katolikus Egyetem 19 éves diákja.

"A fiataloknak nincs kiben hinniük. Mindig csak ugyanazokat az arcokat látni, pedig ha nincsenek új emberek, akkor változás sem lesz" - teszi hozzá az egyetemi hallgató.

Sok olasz választót az frusztrál leginkább, hogy úgy érzi: nincs valódi választási lehetősége.

Bár aggódnak a gazdaság, a munkahelyek és a bevándorlás miatt is, a választók nagy részét az dühíti, hogy nem látnak esélyt a reformokat hátráltató politikai taktikázások eltűnésére.

A hétvégén a jelenlegi miniszterelnök, Silvio Berlusconi és Romano Prodi, volt miniszterelnök és az Európai Bizottság előző elnöke küzd meg a kormányfői székért. Mindkettő komoly politikai múlttal rendelkezik, amelyet Olaszországban kevesen tudnak elfelejteni.

Sokak számára Berlusconi nem más, mint egy üzletember, akinek ígéretei ellenére nem sikerült beindítania az olasz gazdaság növekedését, az ország költségén tömte meg a zsebeit és folyamatosan rosszkor tett rossz megjegyzéseket.

Mások Prodit látják a párt nélküli közgazdaság-professzornak, akinek nem sikerült megmentenie 1998-ban kormányát az összeomlástól, és aki ellen korrupciós ügyben is folyt nyomozás.

A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint az olasz szavazók mintegy negyede bizonytalan, és az elemzők szerint ők dönthetik majd el: ki nyer a hétvégén.

A címlapról ajánljuk