eur:
394.63
usd:
371.87
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Gyermekbántalmazás az iszlám iskolákban?

Nagy-Britanniában évente több ezer muzulmán gyerek eshet áldozatul fizikai vagy szexuális bántalmazásnak az ország iszlám vallási iskoláiban - figyelmeztet egy muzulmán szervezet most nyilvánosságra hozott jelentése. Brit muzulmán vezetők attól tartanak, hogy a bántalmazások hasonló botrányhoz vezethetnek, mint az a Római Katolikus Egyház esetében történt.

Csaknem 100 ezer gyereket tanítanak Nagy-Britannia 700 iszlám iskolájában, az úgynevezett medreszekben, amelyek felében még mindig élnek a testi fenyítés törvényellenes eszközeivel - állítja a Nagy-Britanniai Muzulmán Parlament elnevezésű szervezet jelentésében.

A dokumentum szerint évente legalább egy tucat gyereket bántalmaznak szexuálisan ezekben a vallásos iskolákban, ezek közül az esetek közül azonban rendkívül kevés kerül a felszínre. A bántalmazástól való félelem sok családban oda vezetett, hogy inkább otthon taníttatják gyerekeiket - írja a jelentés.

A muzulmán szervezet arra szólítja fel a brit kormányt, hogy országos regisztrációs rendszert vezessen be az iszlám iskolák számára, amelynek keretében a helyi önkormányzatok ellenőriznék, hogy az iskolák betartják-e a gyermekvédelmi törvényt.

"A gyermekbántalmazási esetek szőnyeg alá söprése nem jelent megoldást. Ha nem teszünk semmit, akkor a gyermekbántalmazási botrányok olyan lavinájával találhatjuk szembe magunkat, mint ami a Római Katolikus Egyházat is megrázta a '90-es években" - fogalmazott Ghayasuddin Siddiqui, a szervezet vezetője.

Hozzátette: az iszlám iskolák által képviselt értékek védelmében átlátható szabályokat kell bevezetni mindenki számára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×