eur:
399.83
usd:
368.23
bux:
74365.52
2024. október 18. péntek Lukács
Smiling man lying on the couch and shopping online with credit card and laptop
Nyitókép: filadendron/Getty Images

Csomagküldés - újabb fordulat a kiszállítási káoszban

A nemzetgazdasági miniszter a webáruházak és a futárcégek tájékoztatási és panaszkezelési kötelezettségének fokozott vizsgálatára szólította fel a fogyasztóvédelmi hatóságot.

A fogyasztóvédelmi hatósági hatáskörben eljáró kormányhivatalokhoz számtalan panasz érkezett az online rendelt termékekkel kapcsolatos szállítási problémákról – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében.

Miközben egyes csomagokat hetek óta nem szállítanak ki a vásárlók részére, az ügyfélszolgálatok gyakran elérhetetlenek, vagy a panaszokat nem megfelelően kezelik, így fogyasztók széles köre szenved súlyos károkat. A Nemzetgazdasági Minisztérium ezért felhívta a szakmai irányítása alatt álló fogyasztóvédelmi hatóságot a webáruházakkal és a futárcégekkel kapcsolatos tájékoztatási és ügyfélszolgálati kötelezettségek fokozott ellenőrzésére.

A tárca közlése szerint az online fogyasztóvédelem Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikájának egyik legfontosabb eleme, ezért a fogyasztóvédelmi hatóság egész évben kiemelten vizsgálja a webáruházakat azok honlapjainak ellenőrzésével és próbavásárlásokkal.

Az év első felében közel háromszáz vizsgálat történt, amelynél jelentős, 78 százalékos kifogásolási arány merült fel, elsősorban tájékoztatási kötelezettség megsértéséből adódóan.

A vizsgálat keretében eddig közel 70 millió forint összegben szabtak ki fogyasztóvédelmi bírságot.

A Nemzetgazdasági Minisztérium és a szakmai irányítása alatt álló fogyasztóvédelmi hatóság mindent megtesz azért, hogy a magyar családokat ne érhesse anyagi kár az online rendeléseik során.

Címlapról ajánljuk
Robert Fico: Az ukrán elnök győzelmi terve ellentmondásos

Robert Fico: Az ukrán elnök győzelmi terve ellentmondásos

„Volodimir Zelenszkij ukrán elnök győzelmi terve ellentmondásos, és nem tartom jó ötletnek Kijev tagságát az Észak-atlanti Szövetségben” – jelentette ki Robert Fico szlovák miniszterelnök pénteken Brüsszelben. A kormányfő az ukrajnai háború kezdete óta még csak most találkozott személyesen az ukrán elnökkel, aki felhívást intézett Szlovákiához, hogy támogassa Ukrajnát.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.18. péntek, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Egy területen legyőzhetik a palesztinok Izraelt, de a helyzet mindennél bonyolultabb

Egy területen legyőzhetik a palesztinok Izraelt, de a helyzet mindennél bonyolultabb

A közel-keleti konfliktusoknál a nemzetközi figyelem elsősorban a katonai, politikai és esetleg a gazdasági szempontokra koncentrál, ezek mellett jóval kisebb reflektorfényt kap a demográfiai perspektíva. Az izraeli-palesztin konfliktus esetében ez az egyik legfontosabb megközelítés  gyakorlatilag a vita kezdete óta, ebben pedig vajmi kevés változás volt az elmúlt évtizedekben. Sorozatunk első részében az izraeli demográfiai tendenciákkal és azok várható alakulásával foglalkoztunk, a második részben pedig a palesztin társadalmi átalakulással és annak jövőbeni kilátásaival foglalkozunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×