eur:
398.71
usd:
360.35
bux:
74372.71
2024. október 2. szerda Petra
Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje beszél támogatóihoz a michigani Grand Rapidsban rendezett választási gyűlésen 2024. július 20-án. Az elnökválasztást november 5-én tartják az Egyesült Államokban.
Nyitókép: MTI/EPA/Allison Dinner

Oeconomus: Donald Trump és Kamala Harris kül- és belpolitikája egyetlen ponton találkozik

A demokrata Kamala Harris egy esélyegyenlőségre épülő gazdaságot hozna létre, a republikánus Donald Trump viszont vámokra alapozná a szövetségi költségvetést, és adócsökkentést ígér az Egyesült Államok szavazóinak – ez derül ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből.

Az amerikai–magyar gazdasági kapcsolatok jelenleg kiválóak – hangzott el az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány sajtóeseményén. A gazdasági viszony Kamala Harris megválasztása esetén sem romlana, Donald Trump viszont felívelő külpolitikai kapcsolatokat hozhat Magyarországnak – mondta Horváth Sebestyén, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzője.

"A két jelölt eléggé eltérő gazdaságpolitikai koncepcióval rendelkezik:

Kamala Harris kevesebb globális jelentőségű gazdasági intézkedést fogalmazott meg, sokkal inkább egy esélyegyenlőség-alapú gazdaságot szeretne felépíteni.

Ezzel szemben Donald Trump például az általános, 10-20 százalék közötti importvám kivetésével globális szintre emelheti a Kínával folyó kereskedelmi háborút, ezzel valamilyen szinten kárt okozva az európai és magyar gazdaságnak is" – mondta a szakértő. Hozzátette, a republikánus jelölt emellett a kamatkörnyezetet is erőltetetten mérsékelni akarja, aminek hatására – az amerikai dollár globális szerepe miatt – az európai és magyar kamatkörnyezet is csökkenni fog.

Horváth Sebestyén arról is beszélt, hogy a két elnökjelölt milyen politikát képvisel az Európai Unióval kapcsolatban. Mint mondta, Kamala Harris elnöksége esetén az Egyesült Államoknak nagyobb befolyása lehet az EU-ra,

Donald Trump viszont várhatóan nem fog beleszólni az európai politika irányvonalába, mindössze két témában szeretné, ha az Európai Unió változtatna jelenlegi politikáján.

Ezek közül az egyik, hogy a NATO-tagállamok a jelenlegi GDP-arányos 2 százalékról emeljék 3 százalékra a katonai kiadásaikat. A másikban viszont mindkét jelölt egyetért, azaz kétpárti konszenzus van, hogy az USA fő geopolitikai riválisa Kína, így arra fognak törekedni, hogy az Európai Unió valamilyen szinten ellenségesebben lépjen fel Kínával szemben – magyarázta Horváth Sebestyén.

Az elemző hozzátette, Donald Trump és Kamala Harris eltérő kül- és védelempolitikai elképzeléseket vázolt fel. Trump a védelmi kiadások növelését tervezi és elnöksége alatt először érheti el az Egyesült Államok katonai költségvetése az 1000 milliárd dolláros határt. Harris a NATO szoros támogatására törekszik, megerősítve az amerikai elkötelezettséget Ukrajna iránt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Izrael elleni rakétatámadást már befejeztük, de... - Irán Európának üzent

"Az Izrael elleni rakétatámadást már befejeztük, de..." - Irán Európának üzent

Telefonon konzultált több európai hivatali kollégájával Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter közvetlenül azután, hogy országa kedd este több száz rakétával támadta Izraelt - jelentette szerdán az iráni állami média. Izrael és Irán is fenyegetőzik azzal, hogy majd visszalő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
A nagyszabású iráni csapás után folytatódik Izrael libanoni hadművelete, rendkívüli ülést tart az ENSZ BT – Híreink a közel-keleti konfliktusról szerdán

A nagyszabású iráni csapás után folytatódik Izrael libanoni hadművelete, rendkívüli ülést tart az ENSZ BT – Híreink a közel-keleti konfliktusról szerdán

Kedden Irán mintegy 180 ballisztikus rakétát lőtt ki Izraelre, miután a zsidó állam pénteken végzett az Irán-barát Hezbollah terrorszervezet vezérével, Hasszán Naszrallahhal. A csapásról szóló utasítást maga Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb politikai és vallási vezetője adta. Izrael válaszcsapást ígért. Kedd este az izraeli Jaffában terrortámadás történt, amelyben hét izraeli életét vesztette, egy női katona súlyosan megsérült.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×