eur:
392.92
usd:
363.05
bux:
73745.69
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta
Nyitókép: Unsplash

Friss számok: ennyit keresnek az Ausztriában dolgozó magyarok

Meglepő lehet, de az Ausztriában dolgozó magyarok és az osztrákok fizetései között is jelentős különbségek mutathatók ki.

A legutóbbi, 2024. áprilisi adatok szerint már 118 ezer magyar állampolgár dolgozik Ausztriában, ami 4,4 százalékos éves növekedést jelent, és azt, hogy ma már az alkalmazottak három százaléka magyar - írja a G7. Hozzáteszik, ma már csak német állampolgárból van több az ausztriai külföldi munkavállalók között, de ők a nyelvi könnyebbség miatt mindig is vezették a listát.

A legutóbbi adatok szerint 124 ezer német dolgozik Ausztriában, ám mivel a számuk lassabban növekszik, mint a magyaroké, néhány év múlva akár a magyar válhat a legnagyobb külföldi közösséggé Ausztriában.

Viszont a nyugati szomszédunknál munkát vállaló magyarok közel fele nem költözik ki, hanem ingázik: a friss adatok szerint 47 százalékuk nem rendelkezik osztrák lakcímmel. Az ingázás helyett felmerülhet a távmunka lehetősége is, ám érdemes figyelembe venni, hogy egyrészt a magyar kormány nem támogatja az otthoni munkavégzés lehetővé tevő keretmegállapodást, másrészt a magyarok többsége odaát kétkezi és nem irodai munkát végez.

Magyar szempontból, mint írják, egyértelműen a legfontosabb motiváció az osztrák munkavállalásra a magasabb kereset, azonban a lap kikérte az ausztriai statisztikai hivataltól a magyarokra vonatkozó adatokat, amiből kiderül, hogy

az odaát dolgozó honfitársaink legalább negyedével kevesebb medián bérért dolgoznak, mint az összes munkavállaló.

Az adatokból kiderül, hogy az összes osztrák munkavállaló mediánbére 1,071 millió forint, ezzel szemben az Ausztriában dolgozó magyarok mediánbére "mindössze" 761 ezer forint, ami viszont még mindig jóval magasabb a jelenlegi 389 ezer forintos magyar mediánbérnél. Az egész évben Ausztriában dolgozók (nemzetiségtől függetlenül) átlagosan 1,561 millió forintot keresnek, míg az egész évben osztrák földön dolgozó magyarok 1,142 millió forintot - euróról átszámítva.

Vagyis hiába keresnek kevesebbet az Ausztriában dolgozó magyarok az osztrák átlaghoz képest, még mindig a többszörösét keresik meg a hazai béreknél. Számszerűsítve a magyar állampolgárok az osztrák országos átlagtól 29 százalékkal maradnak el a fizetésekben, az egész évben kint dolgozók pedig 27 százalékkal keresnek kevesebbet, mint azok összesített átlaga, akik szintén egész évben dolgoznak.

Fontos részlet, hogy míg Magyarországon alapvetően a havi fizetést tekintjük átlagos bérnek, a nagyvállalatoknál pedig jellemző az éves prémium, addig Ausztriában a kollektív szerződések a 13. és 14. havi munkabért is előírják,

és ennek még az adózása is kedvezőbb. Az egyik plusz juttatást nyár elején, a másikat karácsony előtt fizetik ki - teszi hozzá a lap.

Megjegyzik, hogy sokan azért is dönthetnek az ingázás mellett, mert bár a különbség csökkent, de az osztrák árszínvonal még mindig az 1,6-szorosa a magyarnak.

Címlapról ajánljuk
Argentína ellen javíthatnak Lékai Mátéék - élőben

Argentína ellen javíthatnak Lékai Mátéék - élőben

A magyar férfi kézilabda-válogatott második csoportmérkőzése következik a párizsi olimpián. Kövesse velünk az eseményeket!

Kalas Vivien: a politikai viták miatt súlytalanabb pozíciót kaphat az Európai Bizottságban Várhelyi Olivér

A biztosl portfóliók elosztásánál számítani fog, hogy vita van Magyarország és az Európai Unió között, és a magyar kormányfő és a magyar kormánypárti képviselők nem támogatták Ursula von der Leyen újraválasztását – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének főreferense.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
Elfoygott az erő az amerikai piacokon

Elfoygott az erő az amerikai piacokon

Reggel az ázsiai tőzsdéken többnyire emelkedést láthattunk a japán Nikkei vezetésével, ezt követően pedig az európai tőzsdéken is jó a hangulatban indult a nap, délutánra azonban elfogyott a lendület. Amerikában eközben vegyes mozgásokat láthatunk. Gazdasági események szempontjából csendes napra számíthatunk, a reggeli német kiskereskedelmi adat közzétételét követően nem várhatóak piaci hatással bíró események, a héten azonban több fontos GDP, illetve foglalkoztatottsági adat is érkezik majd, emellett pedig a felpörgő második negyedéves gyorsjelentési szezon is szolgálhat meglepetésekkel a befektetőknek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×