eur:
396.58
usd:
371.2
bux:
71153.84
2024. június 27. csütörtök László
Concept of stock market, economy, investment crash.
Nyitókép: jayk7 / Getty Images

A jegybank előrejelzése szerint a toleranciasáv felső széle körül alakul az infláció

Az MNB igazgatója, Balatoni András szerint a következő hónapokban az infláció a jegybank 2-4 százalékos toleranciasávjának felső széle körül alakul és a maginfláció is emelkedik a második negyedévtől, ugyanakkor az elmúlt hónapok erőteljes dezinflációja miatt csökkentette az éves átlagos inflációs prognózisát az intézmény.

A negyedéves gazdasági előrejelzésben ismertetett adatok szerint az MNB az idei inflációt a 3,0-4,5 százalékos sávba várja, amely 0,5 százalékponttal alacsonyabb a márciusi előrejelzéshez képest. A jövő évi és a 2026-os prognózison nem változtattak, mindkét évben 2,5-3,5 százalék közötti fogyasztóiár-index növekedéssel számolnak.

A jegybank idei GDP növekedési előrejelzését változatlanul 2,0-3,0 százalékon tartotta. Jövőre 3,5-4,5 százalékos, 2026-ban 3-4 százalékos GDP-növekedést várnak.

Balatoni András kérdésre válaszolva közölte:

a jegybank decemberre 4,5 százalékos éves inflációt vár.

Hangsúlyozta: az elmúlt időszak kedvező inflációs környezetéhez az olajárak csökkenése is hozzájárult, de globálisan a dezinflációs folyamat megtorpant a második negyedévben és az árak emelkedése várható az év további szakaszában.

Forrás: MNB Inflációs jelentés
Forrás: MNB Inflációs jelentés

Magyarországon az infláció áprilisról májusra 3,7 százalékról 4,0 százalékra emelkedett, míg a maginfláció 4,1 százalékról 4,0 százalékra csökkent, de várhatóan itt érte el idei mélypontját és az előrejelzés szerint az év végére éves összevetésben 5 százalék körüli szintre emelkedhet.

Ennek egyik oka Balatoni András szerint a szolgáltatási infláció lassabb lecsengése. Az elmúlt hónapokban a historikus átlagot meghaladó ütemű szolgáltatási inflációhoz két szektor, a telekommunikációs cégek és a pénzintézetek járultak hozzá. A visszatekintő árazás gyakorlata a két szektor profit mutatóiban is megmutatkozik, ugyanakkor az első negyedévben számottevően lassult a vállalati profitok emelkedése.

Az infláció szempontjából fontos előretekintő indikátornak számító vállalati inflációs várakozások visszatértek a világjárvány előtti szinthez, ugyanakkor a lakossági várakozások továbbra is magasak és lassabban követik le az infláció csökkenését - figyelmeztetett.

Kiemelte:

a növekedési kilátások szempontjából fontos tényező lesz a lakosság óvatossági motívumának enyhülése, amit a szeptember óta emelkedő reálbérek is támogatnak.

A reálgazdaságra kitérve elmondta, idén a lakossági fogyasztás és a márciusi prognózishoz képest kedvezőbb nettó export járulhat hozzá a gazdasági növekedéshez, ami 2025 után szélesebb bázisú lehet, és már a beruházások is támogatják a növekedést. A jövő évtől várható az FDI beruházások termőre fordulása, ez pedig az export teljesítményét is javítja.

A magas frekvenciás adatok a gazdasági növekedés további gyorsulását vetítik előre: a második negyedévben 1,9, a harmadikban 2,6 százalékos, míg az utolsó három hónapban 3,9 százalékos lehet a gazdasági növekedés.

Idén az állami beruházások visszaesését a magánszektor emelkedő bruttó-állóeszköz felhalmozása nem tudja ellensúlyozni, de 2025-ben már bővülés várható.

A munkaerőpiacról szólva elmondta, hogy továbbra is historikusan magas a foglalkoztatottság, ugyanakkor a piac feszessége enyhült és a korábbi időszakhoz képest több vállalat jelezte, hogy már nem a munkaerőhiány jelenti a szűk keresztmetszetet.

Az egyensúlyi mutatókra kitérve Balatoni András elmondta, hogy a külkereskedelmi termékforgalom egyenlege historikus csúcsot mutatott, a 12 havi gördülő egyenleg is új csúcsot ért el. Idén a folyó fizetési mérleg többlet a GDP 2 százalékára emelkedhet és tovább javul a következő években - mondta.

A kormány idei évre tervezett 4,5 százalékos költségvetési hiánycélja "feszes gazdálkodással" elérhető.

A jegybank márciushoz képest nem változtatott a hiányszám várható alakulásán és 4,5-5,0 százalékos deficittel számol 2024-ben.

A kitűzött hiánycélok elérése szükséges, hogy az adósságráta csökkenő pályára álljon - tette hozzá.

Az Inflációs jelentésben a jegybank jövőre 3,5-4,5 százalékos költségvetési hiányt vár, ami nem változott a márciusi előrejelzéshez képest.

Itt érhető el az MNB júniusi inflációs jelentése.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Ismét vasfüggöny osztaná ketté Európát, új hivatalos nyelve lett Ukrajnának – Háborús híreink csütörtökön

Ismét vasfüggöny osztaná ketté Európát, új hivatalos nyelve lett Ukrajnának – Háborús híreink csütörtökön

Lengyelország és a balti államok szerdán arra szólították fel az Európai Uniót, hogy adjon pénzt védelmi vonal építésére a közösség Belarusszal és Oroszországgal közös határainál. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán a háború sújtotta Donyeck megyébe látogatott, ahol következményekkel fenyegette meg azokat a kormánytisztviselőket, akik nem régóta nem jelentek meg a frontvonal közelében. Zelenszkij aláírta azt a törvénytervezetet, amely szerint Ukrajnában az angol nyelv a nemzetközi kommunikáció hivatalos nyelvévé válik. Cikkünk folyamatosan frissül az ukrajnai háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×