eur:
386
usd:
355.38
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia
Cargo ship in import export and business logistic, Logistic and transportation of International Container Cargo ship in the open sea, Aerial shot from drone, Thailand.
Nyitókép: AvigatorPhotographer/Getty Images

Az unió kínai importjának fele három országba megy

Az elmúlt évtizedekben az Európai Unió és Kína között a gazdasági kapcsolatok jelentősen erősödtek, a kereskedelmi forgalom a sokszorosa lett. A magyar-kínai kapcsolatok is dinamikusan erősödtek.

Húsz év alatt az Európai Unió és Kína között a kereskedelmi forgalom a hatszorosára növekedett, a külkereskedelem belső arányait tekintve pedig Kína súlya megduplázódott. A többi között ez derült ki a Nézőpont Intézetnek az Eurostat kereskedelmi adatain alapuló elemzéséből. Talabér Krisztián, az intézet gazdasági elemzője az InfoRádióban elmondta: húsz év alatt ez a kereskedelmi forgalom duplázódását jelenti, de úgy is lehet fogalmazni, hogy Európa két évtized alatt megduplázta Kína-függését.

Az európai országok közül

a legtöbbet abszolút értékben a hollandok, a németek és az olaszok importálnak, csak ez a három ország az összes kínai importnak a felét adja,

derül ki a Nézőpont összeállításából. Talabér Krisztián úgy fogalmazott, hogy ez a három ország gyakorlatilag önmagában határozza meg az Európai Unió és Kína külkereskedelmi kapcsolatát.

Az uniós exportot vizsgálva az látszik, hogy a németek, a franciák és a hollandok a legnagyobb haszonélvezői Kína piacának. Ezt a három ország együttesen a 27 uniós ország exportjának több mint kétharmadát adja.

Az uniós országok teljes behozatalának tekintetében Hollandia, Szlovénia és Csehország a leginkább Kína-függő, míg az exportban a németek, az írek és a finnek élnek leginkább Kínából - fejtette ki az elemző.

A magyar import 2023-ban 11 milliárd euró volt Kínából, ami az egész közösség behozatalának 2 százalékát jelentette, míg Magyarország 1,5 milliárd euró értékben exportált a kínai piacra terméket, ami az Európai Unió teljes exportjának 0,7 százalékát jelenti.

2004-ben, Hu Csin-tao korábbi kínai elnök akkori látogatásakor a két ország között az áruforgalom értéke 3,5 milliárd dollár volt, az import 3,2 milliárd, az export pedig 0,3 milliárd körül alakult.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak
Verőcei tragédia

Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak

A kishajót egy 190 lóerős motor hajtotta, ebből és a "nagy csattanásból" arra lehet következtetni, hogy erős volt a tempó - no meg a motorcsónak sérülései is ezt támaszthatják majd alá a Mahosz szóvivője szerint. A szállodahajó kapitánya segítség elmulasztása miatt őrizetben van.

Megrendítő vallomások a színészlegendától – könyv Benedek Miklósról

A Nemzet Színésze zárkózott ember hírében állt, idősebb korára azonban feloldódott, és megannyi sikeres szerep után a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról mesélt életrajzi könyvében, melynek megjelenését nem érhette meg, ugyanis január 9-én elhunyt. A könyv megírásában egy régi jó barát, Vajda Katalin volt a segítségére, akinek köszönhetően egy mellbe vágóan őszinte vallomást olvashatunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 20. 07:45
×
×
×
×