eur:
395.95
usd:
369.21
bux:
69711.91
2024. június 17. hétfő Alida, Laura
Nyitókép: Pexels.com

Szorosabbra fűzi viszonyát Ukrajna és az Emírségek

Ukrajna és az Egyesült Arab Emírségek a hétfőn kiadott közös közlemény szerint befejezte a piacra jutást kölcsönösen megkönnyítő kétoldalú kereskedelmi megállapodás aláírását előkészítő tárgyalásokat.

A CEPA (Comprehensive Economic Partnership Agreement) átfogó gazdasági partnerségi megállapodás számos áru és termék vámját megszünteti vagy csökkenti, a kereskedelmi akadályokat felszámolja, és mindkét fél exportőrei számára megkönnyíti a piacra jutást – áll a közleményben.

A CEPA emellett „támogatja Ukrajna talpra állását, valamint a kulcsfontosságú iparágak és az infrastruktúra újjáépítését, ugyanakkor hozzájárul a (közel-keleti és észak-afrikai) régióba irányuló szállítási láncok megerősítéséhez az olyan fő exporttermékei területén, mint a gabonafélék, a gépek és a fémek”.

Az Emírségek semleges álláspontra helyezkedett a tárgyalások folyamán az orosz–ukrán konfliktust illetően, holott az Öböl menti olajtermelőkre erős politikai nyomás nehezedik Oroszország, az OPEC+ informális termelői szövetség egyik tagjának az elszigetelésére.

Az Egyesült Arab Emírségek hosszú távon gondolkodik és készen akar állni Ukrajna következő korszakára – mondta Thani al Zeyoudi, az Egyesült Arab Emírségek külkereskedelmi minisztere a Reuters hírügynökségnek, hozzátéve, hogy „Ukrajnán keresztül egy újabb kapu nyílik meg számukra Európába”.

A külkereskedelmi miniszter hangsúlyozta, hogy a megállapodás nemcsak az áruk, hanem a szolgáltatások számára is potenciális piacra jutási lehetőséget biztosít, és lehetővé teszi az Egyesült Arab Emírségek vállalatai számára, hogy kiépítsék az Európai Unióval való kapcsolatukat, „ha és amikor Ukrajna csatlakozik a blokkhoz”.

Az Egyesült Arab Emírségek és Ukrajna között az olajipari termékeket leszámítva a kétoldalú kereskedelmi forgalom 2023-ban elérte a 385,8 millió dollárt. Olyan ágazatokban, mint a logisztika és az infrastruktúra, az utazás és a turizmus, valamint a fejlett technológia a beruházások összértéke 2022 végére mintegy 360 millió dollárt tett ki.

Címlapról ajánljuk

Karácsony Gergely a Kúriához fordult, új választást szeretne - itt vannak az indokai

Budapest főpolgármestere beadta hétfőn a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazásnak az egész városban történő megismétlését kéri.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.18. kedd, 18:00
Horváth Péter
a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke
Csúcsdöntésekkel indul a hét az amerikai tőzsdén

Csúcsdöntésekkel indul a hét az amerikai tőzsdén

Vegyes mozgásokkal indult a hét a tőzsdéken, az ázsiai piacokon nem alakult ki határozott irány, miután a befektetők egy sor friss gazdasági adatot értékeltek, beleérve az vártnál jobban alakuló kiskereskedelmi számokat, és a vártnál rosszabb ipari statisztikákat. A kedvezőtlen ázsiai hétindítás ellenére az európai piacokon pozitív felütéssel indult a nap a múlt heti lejtmenet után, bár a nyitástól távolodva elkezdett fogyni a lendület és délutánra vegyes mozgások alakultak ki. Az amerikai indexek óvatosan emelkednek, de ez is elég ahhoz, hogy új történelmi csúcsok szülessenek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×