eur:
387.65
usd:
357.33
bux:
68407.58
2024. május 23. csütörtök Dezső
Nyitókép: Pixabay

Indul az eperszezon, de nem árt tudni: a legvegyszeresebb

De nem az eper az "egyetlen bűnbak", számos más élelmiszernövény vegyszeres, mutatjuk a számokat.

Indul az eperszezon, az Index összeállításából viszont az is kiderül, a briteknél ez a legvegyszerezettebb gyümölcs. A cikkből az is kiderül, mely gyümölcsöket érinti még a masszív vegyszerezés.

A perfluor- és polifluor-tartalmú alkil anyagok (PFAS-ok) az ember által előállított vegyszerek csoportját jelentik, amibe több mint 4700 vegyi anyag tartozik. Ezek idővel felgyülemlenek a szervezetben és a környezetben. De ott vannak az ivóvízben, a talajban, a levegőben, a kozmetikumokban, a serpenyőkben, a csomagolásokban, a növényvédő szerekben is. Évszázadokba, sőt évezredekbe telik, mire lebomlanak, és ha túl sokat érintkezünk velük, vese- vagy hererákot kockáztatunk, magas koleszterinszintet és akár máj- vagy immunrendszer-károsodást is. A The Independentre hivatkozó cikk szerint a Pesticide Action Network UK szervezet végzett ezzel kapcsolatban egy kutatást, számításaik szerint rengeteg gyümölcsben, zöldségben és fűszerben itt-ott vannak ezek a veszélyes vegyi anyagok, a legérintettebb az eper.

A 120 elemzett minta 95 százaléka tartalmazott növényvédőszer-maradványokat. A többi gyümölcs és zöldség esetében sem sokkal jobb a helyzet,

  • a vizsgált szőlőminták 61 százalékában,
  • a cseresznye 56 százalékában,
  • a spenót 42 százalékában és
  • a paradicsomminták 38 százalékában

találtak ilyen növényvédő szereket.

Az őszibarack, uborka, kajszibarack és bab mintáinak legalább 15 százalékában kimutatták a perfluorozott vegyületeket.

Az újság szerint ezek a számok még nem jelentenek automatikusan súlyos egészségügyi kockázatot, de ha hozzávesszük a csomagolásból, serpenyőből, ivóvízből és levegőből bevitt perfluorozott vegyületek mennyiségét, akkor már rosszabb a kép.

Címlapról ajánljuk

Gulyás Gergely: Dobrev Klára követhetett el bűncselekményt, nem Sulyok Tamás

Magyarország nem ad ki senkit, aki az ország területén menekültként tartózkodik - mondta Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő egyebek között beszélt Magyar Péter szerepléséről, az orosz hackertámadásról, a napelemeseket érintő ügyekről. Kiderült az is a Kormányinfón, hogy napi hatmillió forintra büntette az Európai Bíróság Magyarországot az úgynevezett jogi határzár miatt
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.23. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
Hogy lehet osztrák állampapírt venni magyarként? Utánajártunk

Hogy lehet osztrák állampapírt venni magyarként? Utánajártunk

Az állampapír-portfólió diverzifikálása érdekében nem ördögtől való dolog azon gondolkodni, hogy vajon magyarként lehet-e szomszédos országokban eurós állampapírt vásárolni. A jó hír az, hogy az osztrákoknál már lehet, ráadásul a kincstári számlán minden költségmentes. Nehezítő körülmény, hogy elektronikus személyi kiváltása szükséges, de a Portfolio kérdésére az osztrák kincstár elárulta: már vizsgálják ennek a feltételnek a módosítását.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 23. 08:56
×
×
×
×