eur:
389.87
usd:
365.06
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Pexel.com

A mélypont már a múlté, márciusban is folytatódott a hazai lakáspiac élénkülése

Kétéves viszonylatban több mint 40 százalékkal volt magasabb a kereslet márciusban a lakáseladási piacon – mondta az InfoRádióban az ingatlan.com vezető elemzője. Balogh László arról is beszélt, hogy leginkább a tavaszi hónapokban élénkül meg az ingatlanpiac, ebben az időszakban kötik a legtöbb adásvételt.

Márciusban is élénkebb volt a kereslet az eladó lakások piacán az egy évvel ezelőtti hasonló időszakhoz képest, de a februári mintegy 20 százalékos éves növekedéssel szemben némileg visszafogottabb, 16 százalékos bővülést eredményezett az elmúlt hónap – derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből.

A portál vezető elemzője, Balogh László az InfoRádióban elmondta: a 16 százalékos emelkedés is jelentős eredmény, ráadásul a keresletélénküléssel párhuzamosan a kínálat éves összevetésben nyolc százalékkal bővült, így jelenleg több mint 145 ezer eladó lakás és ház közül válogathatnak a vásárlók. Ennél is szemléletesebb, hogy

2022 márciusához viszonyítva több mint negyven százalékkal bővebb a jelenlegi kínálat.

Emlékeztetett, hogy a 2023-as esztendő kilencéves mélypontot hozott az ingatlanpiaci forgalom tekintetében, de ez a negatív tendencia „már a múlté”. A szakértő megjegyezte: bár csökkent a lakáspiac élénkülésének az üteme, „még mindig masszív erősödés látható a keresleti oldalon”.

Az érdeklődések felfutása hamarosan az adásvételek számában is megjelenhet. Balogh László kifejtette: az év elejei kiugró, 20 százalék körüli kereslet valószínűleg a tavaszi hónapokban érik tranzakciókká, adásvételekké, és ebben sokat segít, hogy „a csok pluszos vevők is aktivizálták magukat márciustól”.

Elsősorban nekik köszönhető, hogy az év elején elérte az ezret az adásvételek száma, ami februárban és márciusban akár 1300-1500-ra is felkúszhat, és ezzel „beállhat egy egyenletes ütemre az ezt a támogatási formát igénybe vevők köre”.

Az elemző szerint erre azért érdemes figyelni, mert

leginkább a tavaszi hónapokban élénkül meg az ingatlanpiac, ebben az időszakban kötik a legtöbb adásvételt,

és ezt megelőzően tájékozódnak a vevők a piaci helyzetről, a kínálatról, valamint az árakról.

Az ingatlanok iránti kereslet felfutása leginkább Csongrád-Csanád vármegyében figyelhető meg, ami Balogh László meglátása szerint főként a szegedi BYD- és Rheinmetall-beruházásnak köszönhető. Ebben a vármegyében 47 százalékkal nőtt a márciusi érdeklődések száma a tavalyi hasonló időszakhoz képest.

A budapesti helyzet némileg összetettebb, mert a fővárosban az országos átlagnak megfelelő, 16 százalékos keresletnövekedést mértek az ingatlan.com elemzői, ugyanakkor a feladott hirdetések száma tíz százalékkal alacsonyabb volt idén márciusban, mint egy évvel ezelőtt. Balogh László tájékoztatása szerint ez azért történhetett meg, mert márciusban több munkaszüneti nap is volt, ilyenkor pedig kevesebben adnak fel hirdetést, kisebb számban szánják rá magukat az érintettek, hogy feltöltsék az eladó lakóingatlanokat az ingatlanhirdetési portálra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

"Egyre kevesebben árulják el..."
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

Átalakulóban vannak a közvélemény-kutatási módszerek, mivel egyre kevesebben hajlandók elárulni, hogy mely pártra szavaznának. A kutatócégek összefogást sürgetnek a szakmai hitelesség visszaszerzése és megtartása érdekében. Egyebek közt ezt hangoztatták a jelentősebb közvélemény-kutató cégek vezetői a Századvég Alapítvány konferenciáján.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Úgy ajánlásokat fogalmazott meg az Európai Bizottság az adórendszerek teljes átalakítására. A javaslatok többek között magukban foglalják a rendszeres ingatlanadók bevezetését vagy a már meglévők növelését és a munkaadói terhek csökkentését, különösen az alacsony jövedelemű adófizetők esetében. Az ajánlások célja a zöld átmenet elősegítése, a Covid19-világjárvány gazdasági hatásainak enyhítése, a gazdasági felépülés fenntartása, valamint a magas energiaárak hatásainak kezelése volt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×