eur:
389.14
usd:
362.09
bux:
67959.07
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Sad evicted roommates moving home complaining
Nyitókép: AntonioGuillem/Getty Images

Sosem látott szinten a fővárosi albérletár

December óta összesen közel 5 százalékos volt a drágulás. Az átlagos albérleti díj átlépte a 250 ezer forintot.

Erősen indult a 2024-es év a budapesti albérletpiacon: a bérlők a tavaly decemberi árszinthez képest idén februárra 5 százalékos emelkedést tapasztalhattak, így az év második hónapjában az átlagos kínálati bérleti díj átlépte a 250 ezer forintos lélektani határt – írja az economx.hu a Rentingo.com bérbeadási platform legfrissebb albérletpiaci elemzése alapján.

Ezzel együtt az év eleji fizetésemelések és a csökkenő infláció hatására a bérlők fizetési hajlandósága ennél is jobban emelkedett, így másfél éves rekordot jelentő 4,5 százalékra zárult az olló a kínálati és a keresleti oldal között. A verseny élesedik, különösen a kisállattal költöző bérlőknek van nehezebb dolga, akik eleve hátrányos helyzetből indulnak a kiadó lakásokért folyó harcban.

Tovább nőttek a bérleti díjak Budapesten az elmúlt két hónapban, így tavaly december óta összesen közel 5 százalékos volt a drágulás. A fővárosban februárban az átlagos albérleti díj átlépte a 250 ezres lélektani határt: a bérbeadók 251 ezer forintért kínálták kiadó lakásukat.

A bérbeadó platform szerint az év eleji szezonálisan megugró kereslet egyik oka, hogy sokan év végén hozzák meg az életüket érintő döntéseket, például össze- vagy szétköltözésről, saját otthon megteremtéséről, ami leghamarabb a bérlakáspiacon csapódik le. Emellett februárban már a második tanítási félévre visszatérő hazai és külföldi egyetemisták pörgették tovább a piacot, ami elmarad ugyan a szokásos augusztusi rohamtól, de a tapasztalatok szerint így is érdemi élénkülést eredményez.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×