eur:
389.81
usd:
363.75
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Happy young couple buying their new apartment or house and starting new life together. Real estate concept.
Nyitókép: mladenbalinovac/Getty Images

Élénkül a lakáspiac, zsebbe vágó jó hírt kaptak a vevők

A lakáspiac keresleti és kínálati oldala is megélénkült februárban. Idén februárban januárhoz képest 8 százalékkal több hirdetést adtak fel a tulajdonosok és ingatlanközvetítők, az eladó lakások és házak kínálata pedig 146 ezerre bővült, ami 11 százalékos növekedés a tavaly februárihoz képest.

Februárban egyértelműen növekedési pályára állt a lakáspiac, a januári élénkülést februárban is további kereslet -és kínálatbővülés követte. Több mint 268 ezer érdeklődés érkezett az eladó lakásokra és házakra, ami 25 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt, és 3-4 százalékkal több, mint az előző hónapban - mondta az InfoRádióban Balogh László, az ingatlan.com vezető elemzője.

Az adatokból kitűnik, hogy fokozódik a kereslet az eladó lakások iránt, és ezzel párhuzamosan a kínálat is bővül, hiszen már 146 ezer eladó lakóingatlan közül válogathatnak a vevők, ami 11 százalékkal több, mint tavaly februárban.

"Ebből arra lehet következtetni, hogy az adásvételek száma is megugorhat a következő hónapokban az egy évvel ezelőttihez képest. Viszont az jó hír lehet a vevők számára, hogy

nem érezhető a lakásárak drasztikus drágulása és érezhető áremelkedése a kereslet-kínálat élénkülésével párhuzamosan"

- mutatott rá Balogh László.

Az egyes országrészek között jelentős különbségek vannak. Budapest továbbra is zászlóshajója a keresletélénkülésnek, itt 25 százalékkal nőtt az eladó lakóingatlanokra érkező érdeklődések száma. Ezen kívül úgy tűnik, hogy a budapesti agglomeráció is magára talált az adatok szerint: Pest megyében a feladott hirdetések száma 5 százalékkal nagyobb értéket mutat, mint az előző hónapban, januárban.

Említésre méltó még a szakember szerint, hogy a Szegedet is magában foglaló Csongrád-Csanád vármegyében 80 százalékkal nőtt az eladó lakóingatlanok iránti érdeklődések száma tavaly februárhoz képest. Ennek a hátterében a tervezett BYD-beruházás állhat, ami jelentősen növelte a szegedi lakóingatlanok iránti keresletet.

Emellett Komárom-Esztergom, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében 37-46 százalékkal fokozódott a kereslet az ingatlan.com felületen meghirdetett ingatlanok iránt az ingatlanhirdetési portál adatai alapján.

Az ingatlan.com közleménye szerint az élénkülésben a lakáshitelkamatok csökkenése is szerepet játszik, a héten pedig tovább csökkent az alapkamat, ami szintén hozzájárul az alacsonyabb kamatkörnyezethez. Mint írták, a megfizethetőbb lakáshitelek azért is fontosak a vevők számára, mert a csok plusz elindulása mellett azok a vásárlók is bátrabbak lehetnek, akik piaci alapú hitelből finanszíroznák a költözést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×