eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Traditional Tower block residential apartments and homes in Budaors, Hungary. Homes look clean, well kept and painted colourfully. Great example of ex communist style buildings made to look attractive and well lived in.
Nyitókép: Getty Images/ Craig Hastings

Szakértő: eltérő pályára álltak a budapesti és az országos lakásárak

Nem mostanában érdemes budapesti lakásvásárlást tervezgetni, igaz, lehet, hogy jövőre még reménytelenebb lesz a helyzet. Országosan viszont minimális árcsökkenés volt az év fordulóján - derül ki az ingatlan.com adataiból. Budapesten már kilenc kerületben hét számjegyű az átlagos négyzetméterár.

2024 januárjában a várakozásoknak megfelelően országosan 0,1 százalékkal csökkentek, vagyis lényegében stagnáltak a lakásárak tavaly decemberhez képest. Budapesten viszont erős volt az ingatlanpiaci évkezdet, a január áremelkedést hozott – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető elemzője.

"A januári lakásárak változásában azt látjuk, hogy eltérő pályára álltak a budapesti és az országos lakásárak. Az országos árváltozás ugyanis -0,12 százalékos volt tavaly decemberhez képest, Budapesten viszont az előző hónapban közel 2 százalékkal emelkedtek az ingatlanára. Ez azt mutatja, hogy az országos stagnálás ellenére Budapesten kilőttek az ingatlanárak, és ha éves szintre vetítjük, akkor akár 20 százalékos árnövekedésst is okozhatna, de arra azért nem számítunk, hogy ez az árnövekedési ütem egész évben kitart, ami jó hír lehet a vásárlóknak."

Balogh László azt is közölte, hogy Budapesten a használt lakások átlagára januárban 975 ezer forint volt.
Kilenc kerületben azonban az átlagos négyezméterár már meghaladta az 1 millió forintot. Tavaly ez még csak hét kerületben volt megfigyelhető, vagyis

az egymillió feletti árszinthez két új kerület is felzárkózott.

"A használt lakások esetében tavaly még csak hét olyan kerület volt, ahol 1 millió forint feletti a hirdetett ingatlanok átlagos négyzetméterára, ez egyébként az V., az I., a XII., a II., a XI. és a XIII. kerület, valamint a belvárosi VI. kerület, de van két új belépő, a III. és a IX. kerület, ahol 1 080 000, illetve kereken 1 millió forint a használt lakások átlagos négyzetméterára."

A szakember azt is elmondta, hogy Budapesten az új lakások esetében idén januárban már csak négy fővárosi kerületben maradt 1 millió forint alatt az átlagos négyzetméterár. A legolcsóbb városrészek, a XVII., a XVIII., a XX. és a XXIII. kerület, ahol 914 és 988 ezer forint közötti átlagos négyzetméteráron hirdetik az új lakásokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×