eur:
391.02
usd:
366.98
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Pixabay

Az IMF fontos dologra hívja fel a figyelmet az MI-vel kapcsolatban

Az általános felhasználású mesterséges intelligencia viszonylag rövid időn belül megérkezhet, a döntéshozóknak fel kell készülnie erre a megváltozott világra.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) kiadott egy jelentést a mesterséges intelligencia rohamos fejlődésével kapcsolatban, ami (bár ez még vita tárgyát képezi a szakértők között) felülmúlhatja az ember intelligenciát is - írja a Rakéta.hu. A pénzintézet szerint a ChatGPT-hez hasonló generatív mesterséges intelligencia modellek mögött a számítási teljesítmény exponenciálisan nőtt, mi több, az elmúlt évtized során félévente megduplázódott, ami bizonyos területeken új fejezetet nyitott az innováció és a termelékenység területén.

Geoffrey Hinton kutató szerint

az intellektuális feladatokat elvégezni képes mesterséges intelligencia (AGI) megjelenését már az elkövetkező 5-20 év során feltételezi.

Ez a gondolat azonban vélemények lavináját indította meg, ami az MI fejlődési ütemével és szélesebb körű gazdasági és társadalmi következményeivel kapcsolatos bizonytalanságot tükrözi - írják.

A vita lényege sokszor magának az intelligenciának a természetére és az emberi agy képességeire nyúlik vissza. Vannak, akik szerint az emberi agy összetett feladatok megoldására való képessége korlátlan, amit az is bizonyít, hogy az emberek egyre összetettebb munkák felé haladnak az egyszerűbb feladatok automatizálásával.

Mások viszont azt az álláspontot képviselik, hogy az emberi agy által kezelhető feladatok összetettségének van egy felső határa, és ez alapján a gyorsan fejlődő modern MI-rendszerek végül beérhetik az emberi intelligenciát, sőt akár felül is múlhatják azt.

Az IMF a fenti kérdésekre adott válaszok bizonytalansága miatt arra ösztönzi a gazdaságpolitikai döntéshozókat, hogy többféle forgatókönyvet is vegyenek számításba.

Mint írják, egyfelől ott a jelenlegi helyzet, ahol a mesterséges intelligencia javítja a termelékenységet a hagyományos szerepekben, a másik végpont viszont az, amikor az MI rendszerek elérik az AGI szintjét, és ez drasztikusan átformálja a munkaerőpiacot és a gazdasági paradigmákat. A Nemzetközi Valutaalap szerint a felkészülés nem csak az MI által kínált lehetőségek kiaknázása miatt megkerülhetetlen, hanem a kockázatok mérséklése okán is, ugyanis olyan átmenetet kell biztosítani, ami előnyös a társadalom számára.

Az IMF szerint emellett a mesterséges intelligencia fejlődésével együtt elengedhetetlen a fejlesztések nyomon követése technológiai mérföldkövek, tőkeáramlások és a technológia alkalmazási rátái segítségével. Csak egy ilyen széleskörű megközelítés teszi lehetővé a dinamikus és tájékozott reagálást az MI világunkra gyakorolt kiszámíthatatlan hatására - írja a lap.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×