eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Kiderült, melyik a tíz legjobban fizetett, diplomát nem igénylő szakma

Magyarország tíz legjobban fizető állása közül háromhoz nem szükséges felsőfokú végzettség, és kettő esetén a fizetések a 2 millió forintos határt is átlépik.

A KSH legfrissebb adatai szerint 2023 novemberében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 621 200, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 427 700 forint volt - írja a Portfolio. A bruttó átlagkereset 14,1, a nettó átlagkereset 14,0, a reálkereset pedig 5,7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A bruttó kereset mediánértéke 489 400, a nettó kereset mediánértéke 338 500 forintot ért el, 16,0, illetve 15,3 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakinál.

Mint írják, a KSH múlt héten közzétett kimutatása szerint a lista abszolút első helyét a légiforgalmi irányítók foglalják el, hosszú évek óta töretlenül. A tavalyi bruttó 2,3 milliós fizetésüket idén bruttó 2,6 millióra emelték, ez 16,3 százalékos emelést jelent. Ezzel a legjobban fizetett szakma, melyhez nem feltétel a diploma. A lap hozzáteszi, ezért cserébe egy hosszadalmas és különösen szigorú tesztet kell elvégezni, melyet ráadásul mindössze egyetlen alkalommal lehet elvégezni.

A második helyen sem történt változás, az ezüstérmet a törvényhozó, miniszter, államtitkár pozíció kapja az átlagos bruttó 2 111 593 forintos bérrel.

A magyar politikusok jelentős része általában rendelkezik valamilyen felsőfokú végzettséggel, ezek általában jogi vagy közgazdasági egyetemen megszerezhető diplomák, azonban az sem ritka, hogy valakinek nincs diplomája és mégis sikeres karriert fut be. A magyar jogszabályok csak a szakállamtitkároktól követelik meg a szakirányú felsőfokú végzettséget, képviselő és kormánytag ellenben végzettség nélkül is lehet bárki.

Ugyanez vonatkozik a helyi önkormányzatok kinevezett vezetőire is, akik átlagban bruttó 934 262 forintot keresnek havonta, ezzel a 8. helyet szerezve meg.

A tőzsde- és pénzügyi ügynökök, brókerek javítottak a tavalyi helyezésükön, 2023-ban ugyanis negyedikek voltak, idén viszont az övék a bronzérem az átlag 1 621 064 forintos bruttó keresetükkel. Így helyet cseréltek a tavalyi harmadik helyezettek, a sportolókkal, akik idén a negyedik helyre fértek fel a maguk átlag körülbelül bruttó 1,5 milliós fizetésükkel. Utóbbiak tavalyhoz képest 8 százalékkal keresnek többet.

Még éppen befért az egymilliós álomfizetés fölé a szoftverfejlesztő, és az egyéb szoftver- és alkalmazásfejlesztő, - elemző foglalkozás a maguk 1 189 056 forintos és 1 115 140 forintos bruttó béreikkel.

A hetedik helyezésre volt elég az alternatív gyógymódot alkalmazó terapeuták fizetése 1 043 574 forinttal, melyhez bár szakirányú szakmai végzettség szükséges, felsőfokú diploma csak bizonyos esetekben.

A rendeletek szabályozzák, hogy mely természetgyógyászati ágazatok művelhetőek orvosi diploma nélkül, és melyekhez szükséges orvosi végzettség.

Felküzdötték magukat a listára a mozdonyvezetők is, a KSH adatai szerint átlagosan 868 893 forint bruttó fizetést kapnak havonta. Ez közel 8,5 százalékos emelkedés tavalyhoz képest, 2022-vel összehasonlítva viszont több mint 20 százalékos.

A rendszergazda szakma hasonlóan a szoftverfejlesztőhöz bootcamp során is elsajátítható terület. A fizetésük lényegében nem sokkal tér el a felsőfokú végzettséggel rendelkező kollégáktól, ráadásul a rövidebb képzés miatt gyorsabban el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon, ami plusz előnyt jelent - írja a lap.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×