eur:
396.93
usd:
369.49
bux:
70022.97
2024. június 14. péntek Vazul
Nyitókép: Pixabay

A brit eladási adatok alapján egyre népszerűbbek a növényi élelmiszerek

Jelentősen nő a húsmentes élelmiszerek iránti kereslet, a vásárlási szokásokat egyértelműen befolyásolják a tudatosabb étkezési szokások és az otthon főzés a brit Tesco szerint.

A brit Tesco jelentése szerint az elmúlt hónapokban jelentős élénkülést figyeltek meg a különféle húsmentes termékek keresletében. Kiemelkedően magas, 100 százalékos növekedést mutatnak a halalternatívák, míg a tofu és tempeh (a tofuhoz hasonlóan a tempeh is egy szójából, fermentálással készült élelmiszer, amelynek magas a fehérje-, élelmi rost, vitamin tartalma), valamint a növényi alapú steakek és csirkemell jellegű termékek értékesítése is körülbelül 20 százalékkal bővült. A húsmentes hamburgerek iránti kereslet is 10 százalékkal emelkedett az elmúlt időszakban - számol be róla a Pénzcentrum.

Az élelmiszerlánc közlése szerint sikertermék a húsmentes steak is, amit az év elején dobtak piacra az Egyesült Királyságban. Olyannyira népszerűvé vált, hogy Valentin-nap előtt 100 ezer darabot adtak el belőle. Cate May, a brit Tesco növényi alapú élelmiszereinek beszerzője szerint ez a trend azt mutatja, hogy az emberek egyre inkább saját kezűleg készítik el ételeiket, ráadásul csökkenteni szeretnék húsfogyasztásukat is.

Egy friss kutatás szerint az emberek közel fele több zöldséget fogyaszt, mint öt évvel ezelőtt,

ugyanis a résztvevők 47 százaléka a saját egészsége érdekében tudatosan több zöldséget tesz a tányérjára, de a spórolás és az ökológiai lábnyom csökkentése is szempont. A válaszadók megközelítőleg háromnegyede állítja, hogy az utóbbi időben több zöldséget fogyaszt, mint korábban.

Mint írják, az eredmények azt sugallják, hogy egyre többen fordulnak a növényi alapú táplálkozás felé, nem csak egészségügyi okokból vagy a gazdaságosságuk miatt, hanem a környezeti hatások csökkentése végett is.

Magyarországon a legutóbbi adatok nem túl biztatóak a zöldségfogyasztás terén. A lap azt írja, 2019-ben a lakosság 8,2 százaléka evett 5 adagot egy nap, ami az egészséges mennyiség lenne - az uniós átlag 12,4 százalék. A magyar lakosság 55,5 százaléka 1-4 adag közötti mennyiséget eszik, míg 36,3 százalék nem fogyaszt ennyit sem naponta.

Címlapról ajánljuk

Vitézy Dávid: visszahívott Karácsony Gergely, és elnézést kért

Karácsony Gergely elnézést kért kiszivárgott mondataiért, miszerint lapáttal fogja agyonverni vetélytársát – közölte Vitézy Dávid Facebook-bejegyzésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.14. péntek, 18:00
Ch. Gáll András az Index főmunkatársa
Dénes Tamás az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×