eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
Nyitókép: magyarepitok.hu

Mindjárt elkészül Magyarország legújabb közúti látványossága

Már kész az M85-ös út két alagútja, mindkettő járható, de még fontos feladatok vannak hátra.

Hamarosan véget ér az M85-ös gyorsforgalmi út zárószakaszának fejlesztése, így az épülő soproni alagút is mindjárt elkészül. A magyarepitok.hu információi alapján a déli és az északi járatban is lezárultak az alagút szerkezeti munkálatai, és az új tervek szerint márciusban kezdődhet a bazaltbeton terítése.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium beruházása a 780 méteres alagútpár mellett a Fertőrákos csomópont és a soproni országhatár közötti 4,2 kilométeres négysávos út kivitelezését is tartalmazza, továbbá az északnyugati soproni elkerülő út megépítését is. Utóbbi projektben 8647-es jelű elkerülő mintegy 4 kilométer hosszú kétsávos útként jön létre az M85-ös és a Sopronból nyugatra kivezető Ágfalvi út között.

A lap szerint a déli alagútjáratban már elkészültek a CKT-alapréteggel és az AC-11 elválasztó aszfaltréteggel. A mobil betonkeverő üzem és egyéb depók elszállítása után az ideiglenes aszfalt márása is megkezdődött. Az északi járatban folyamatban van a védőcsövek beépítése és a betonfelület csiszolása.

A szerkezetépítés befejeztével, az ütemtervnek megfelelően, az autóút végleges pályaszerkezetének kialakítása is elindulhat. A pályaszerkezet felső rétegének kiépítését, azaz a 26 centis bazaltbeton terítését márciusra tervezik. Ehhez a munkafázishoz többek közt teljesülnie kell mindkét járatban a járdabetonozásnak, a bevonat készítésnek, a kábel behúzásoknak és a szerelvényezésnek a boltozatban.

A bazaltbeton kivitelezése után a már nagyrészt beépített forgalomtechnikai és vezerléstechnikai elemek befejezése következhet fő feladatként, valamint az alagútirányításért felelős szoftver, azaz a SCADA felélesztése és a rendszerelemek üzempróbája.

Címlapról ajánljuk
Fáklyával állunk az alagút végén – új albummal készül Leslie Mándoki

"Fáklyával állunk az alagút végén" – új albummal készül Leslie Mándoki

Új albummal jelentkezik május 10-én a 30 éves Mandoki Soulmates. A lemez a digitális csalások és átverések korszakában a “visszatérés az analóghoz” életérzést hivatott bemutatni, az albumot ugyanis teljesen analóg módon vették fel és állították elő. A dalszövegek a kortárs világválságokat célozzák meg. Az InfoRádió a dalszerző-producer-énekest kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Fenekestül forgatja fel a munkahelyeket az AI - Hogyan lehet elkerülni a káoszt?

Fenekestül forgatja fel a munkahelyeket az AI - Hogyan lehet elkerülni a káoszt?

Sokan féltik a munkájukat, a pozíciójukat a mesterséges intelligenciától (MI), amely egyre jobb eredményeket ér el a vállalati hatékonyság támogatásában, a manuális munkafolyamatok kiváltásában, ami önmagában is feszültségeket gerjeszthet egy munkahelyen. Mindeközben a munkavállalók félelme az egyik legnagyobb kerékkötője is lehet az MI-projektek sikerének. "A mesterséges intelligenciára nem szabad úgy tekinteni, mint egy tőlünk függetlenül létező, romboló erőre. A mesterséges intelligenciát tulajdonképpen mi, emberek hoztuk létre és a mi feladatunk, hogy az érdekeink mentén kordában tartsuk" - véli Óváry-Papp Nóra, a Baker McKenzie vezető ügyvédje. Szerinte a mesterséges intelligencia egy számítástechnikai alapú munkaerő, amivel a munkavállalóknak együtt kell dolgozniuk és a cél az optimális feladatmegosztás az emberi és a gépi képességek mentén. Az AMI-megoldások bevezetésével egész napos konferencián foglalkozunk április 23-án, AI in Business rendezvényünkön. Regisztráció és részletek a rendezvényről itt!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×