eur:
390.24
usd:
364.28
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: magyarepitok.hu

Mindjárt elkészül Magyarország legújabb közúti látványossága

Már kész az M85-ös út két alagútja, mindkettő járható, de még fontos feladatok vannak hátra.

Hamarosan véget ér az M85-ös gyorsforgalmi út zárószakaszának fejlesztése, így az épülő soproni alagút is mindjárt elkészül. A magyarepitok.hu információi alapján a déli és az északi járatban is lezárultak az alagút szerkezeti munkálatai, és az új tervek szerint márciusban kezdődhet a bazaltbeton terítése.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium beruházása a 780 méteres alagútpár mellett a Fertőrákos csomópont és a soproni országhatár közötti 4,2 kilométeres négysávos út kivitelezését is tartalmazza, továbbá az északnyugati soproni elkerülő út megépítését is. Utóbbi projektben 8647-es jelű elkerülő mintegy 4 kilométer hosszú kétsávos útként jön létre az M85-ös és a Sopronból nyugatra kivezető Ágfalvi út között.

A lap szerint a déli alagútjáratban már elkészültek a CKT-alapréteggel és az AC-11 elválasztó aszfaltréteggel. A mobil betonkeverő üzem és egyéb depók elszállítása után az ideiglenes aszfalt márása is megkezdődött. Az északi járatban folyamatban van a védőcsövek beépítése és a betonfelület csiszolása.

A szerkezetépítés befejeztével, az ütemtervnek megfelelően, az autóút végleges pályaszerkezetének kialakítása is elindulhat. A pályaszerkezet felső rétegének kiépítését, azaz a 26 centis bazaltbeton terítését márciusra tervezik. Ehhez a munkafázishoz többek közt teljesülnie kell mindkét járatban a járdabetonozásnak, a bevonat készítésnek, a kábel behúzásoknak és a szerelvényezésnek a boltozatban.

A bazaltbeton kivitelezése után a már nagyrészt beépített forgalomtechnikai és vezerléstechnikai elemek befejezése következhet fő feladatként, valamint az alagútirányításért felelős szoftver, azaz a SCADA felélesztése és a rendszerelemek üzempróbája.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×