eur:
389.64
usd:
363.13
bux:
68101.94
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Prága, 2024. február 19.Cseh gazdák tüntetnek az Európai Unió mezőgazdasági politikája ellen Prágában 2024. február 19-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Már fél Európa Brüsszel agrárpolitikája ellen tiltakozik

A forgalomakadályozó akciókat több ország tervezi, vannak viszont, amelyek "csak" támogatják.

Az Európai Unió mezőgazdasági politikája ellen tiltakoztak csütörtökön forgalomakadályozó demonstrációkkal négy visegrádi ország, valamint Lettország és Litvánia gazdaszervezetei. A tiltakozásokat a bolgár, a horvát, a román és a szlovén gazdák képviselői is támogatták.

A közép- és kelet-európai gazdáknak kifogásaik vannak a Green Deal megállapodás teljesítésének feltételei, valamint az adómentes mezőgazdasági termékek behozatala ellen Ukrajnából és Dél-Amerikából.

A cseh gazdák százai traktorokon és más mezőgazdasági gépeken a Szlovákiába, Lengyelországba és Németországba vezető határátkelőkre vonultak, és délelőtt rövid időre teljesen leállították, majd akadályozták a közúti forgalmat.

A helyi rendezvényeken kívül a cseh, a magyar és a szlovák gazdák képviselői találkozót tartottak a dél-morvaországi Hodonínban, hogy közösen adjanak hangot elégedetlenségüknek. Az agrárkamarák által a cseh-szlovák határátkelőhöz megszervezett tiltakozó nagygyűlésre meghívást kapott Marek Vyborny cseh és Richard Takác szlovák mezőgazdasági miniszter is.

A rendezvényre érkezett magyar gazdák

"Európa ébredj fel!" és "STOP az ukrán gabonának!" feliratú transzparensekkel,

míg a szlovákok sípokkal tiltakoztak - írta a CTK hírügynökség.

Jan Dolezal, a cseh agrárkamara elnöke azt mondta: a tüntetéseken összesen mintegy háromezer mezőgazdasági gépet vonultattak föl, a tiltakozó gazdák száma pedig országos szinten ötezer-hatezer volt. A határátkelőknél megtartott akciók mellett gazdák százai vonultak gépeikkel a cseh nagyvárosok utcáira, és ott is akadályozták a forgalmat, hogy felhívják a figyelmet az agrárium problémáira.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×