eur:
390.97
usd:
366.83
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Infostart/InfoRádió

Fontos döntés előtt az MNB: 75 vagy 100, ez itt a kérdés

Kedd délután ülésezik a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. Bár az elemzők a jegybank alelnökének korábbi nyilatkozata alapján ezúttal "beáraztak" egy 100 bázispontos kamatcsökkentést, vannak olyan hírek, amelyek óvatosságra késztethetik az MNB-t.

Néhány hete Virág Barnabás jegybanki alelnök úgy fogalmazott, legalább annyi érv szól amellett, hogy 100 ponttal felgyorsítsák a kamatvágást, mint amellett, hogy fenntartsák az eddigi 75 bázispontos ütemet.

A Portfolio elemzője arra emlékeztetett, hogy ez alapján lehet azt gondolni, hogy "valóban gyorsít a jegybank", de – Beke Károly szerint – nagy kérdés, hogy a január 29-én megjelent friss hírek nem indokolnak-e további óvatosságot a Magyar Nemzeti Bank részéről.

"Az Európai Tanács komoly gazdasági szankciókra készülhet Magyarországgal szemben, amennyiben nem szavazza meg a kormányfő az Ukrajnának tervezett 50 milliárd eurós csomagot. Ezt a Financial Times írta meg, az ő értesülésükben is szerepel az, hogy a forint árfolyamára is nyomást tudnának gyakorolni azzal, hogy az uniós forrásokat elzárják a magyar kormány elől. Tehát kérdés az, hogy az azóta történt forintgyengülés és a mostani euró-forint árfolyam nem teszi-e óvatossá a jegybankot" – utalt arra Beke Károly, hogy a jegybankalelnöki nyilatkozat óta bő 380-ról szinte 390-es szintig gyengült a forint az euróhoz képest.

Varga Mihály pénzügyminiszter a múlt héten az InfoRádió Aréna című műsorában úgy fogalmazott: mindig tiszteletben tartja a jegybank függetlenségét, igyekszik óvatos lenni, néha azonban – ahogy a tavalyi egri Közgazdász Vándorgyűlésen, vagyis egy szakmai fórumon – ő is "túlszalad".

"Én abból indulok ki mindig, hogy az árstabilitás az első számú feladata a jegybanknak. Azt talán megengedhetem magamnak, hogy megjegyezzem: mindig a gazdaságpolitika és a gazdaság egészét is nézni kell. Amikor hozunk egy döntést, s a gazdaság egy picit máshogy viselkedik, mint gondoltuk, akkor azért revízió alá kell venni a döntéseinket" – mondta a pénzügyminiszter.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában szintén beszélt a jegybank kamatpolitikájáról.

"A jegybank jó úton van, elkezdte a kamatcsökkentést, 75-ösével megy, azt nem tudom elhallgatni, hogy továbbra is azt gondolom: túl óvatos a jegybank, túlóvatoskodja az egész dolgot" – fogalmazott.

Régiós összevetésben az eurót nem használó országok közül Magyarországon a legmagasabb a jegybanki alapkamat, 10,75 százalékos, a cseheknél 6,75, a lengyeleknél 5,75 százalékos az irányadó ráta, Beke Károly szerint leggyakrabban e két piachoz szokták hasonlítani a magyart, a lej esetében Románia "mesterségesen karbantartott árfolyammal" dolgozik.

"Ami figyelmeztetés lehet a jegybank számára, és elgondolkodtathatja a 100 pontos csökkentésen, hogy egy ilyen lépéssel gyorsabban csökkenne a magyar deviza kamatelőnye" – mondta az elemző.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×