eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 14. vasárnap Tibor
Nyitókép: Forrás: YouTube/MNB

Virág Barnabás: átmenti időre felgyorsíthatjuk a kamatvágási tempót

A Magyar Nemzeti Bank alelnöke szerint akár 100 bázisponttal is csökkenthetik a kamatokat január végén.

Virág Barnabás egy bécsi konferencián arról beszélt, hogy az eddigi 75 bázispontos kamatcsökkentési ütem után akár egy nagyobb, 100 bázispontos vágás is szóba kerülhet a Magyar Nemzeti Bank január végi kamatdöntő ülésén – írja a Portfolio.

Mindez azt jelenti, hogy a jegybank átmenetileg gyorsíthatja a havi kamatvágások ütemét, ugyanakkor az MNB alelnöke hozzátette:

csak egy-két, maximum három hónapos időtartamról lehet szó.

A 100 bázispontos vágással kapcsolatban elmondta: az aktuális adatoktól függ, meddig lehet tartani.

Virág Barnabás a konferencián arról is beszélt, reálisnak tartja, hogy a jegybanki alapkamat az év közepére 6-7 százalékra csökkenjen a jelenlegi 10,75 százalékról. A jelenlegi határidős kamatvárakozások (FRA-k) is ebbe a sávba árazzák a három hónapos Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatlábat (BUBOR: a kereskedelmi bankok kihelyezési rátájának átlaga) a nyári időszakra, mivel az utóbbi hetekben is folyamatos esés volt tapasztalható a határidős kamatvárakozásoknál.

Virág Barnabás bécsi beszédét követően szerda délelőtt hirtelen gyengülni kezdett a forint: az euró jegyzései 379,5-ről 381 közelébe lendültek.

Nagy Márton szerint túl óvatos az MNB

Nagy Márton kedden az InfoRádió Aréna című műsorában túlzottan óvatosnak nevezte a jegybanki kamatpolitikát. „A jegybank jó úton van, elkezdte a kamatcsökkentést, de túlóvatoskodja a dolgot. Az irány jó, de lehetne a jegybank egy kicsit bátrabb is” – vélekedett a nemzetgazdasági miniszter, és jelezte, nálunk 5,5 volt az infláció decemberben, míg az alapkamat 10,75 százalék, ennél jóval kisebb már az eltérés a régiós országokban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Irán megindította támadását Izrael ellen, drónokat és rakétákat lőtt ki - Folyamatosan frissülő cikkünk

Irán megindította támadását Izrael ellen, drónokat és rakétákat lőtt ki - Folyamatosan frissülő cikkünk

Szombat késő este Irán megindította támadását Izrael ellen: több hullámban száznál is több drónt indított útnak Irak légterén keresztül, valamint rakétákat is kilőttek. Izrael követi a drónok és rakéták útját, valamint légtérzárat rendelt el vasárnap hajnaltól. Vasárnap hajnalban megérkeztek az első hírek arról, hogy az amerikai haderő több drónt is megsemmisített Szíria és Jordánia felett. Irán közben vasárnap hajnalban azt is bejelentette, hogy a drón- és rakétacsapás lezártnak tekinthető, válaszlépésnek nevezték ezt a szombat éjszakai akciót Izrael Damaszkuszban végrehajtott  Cikkünket folyamatosan frissítjük a beérkező információkkal.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×