eur:
390.97
usd:
366.86
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Forrás: YouTube/MNB

Virág Barnabás: átmenti időre felgyorsíthatjuk a kamatvágási tempót

A Magyar Nemzeti Bank alelnöke szerint akár 100 bázisponttal is csökkenthetik a kamatokat január végén.

Virág Barnabás egy bécsi konferencián arról beszélt, hogy az eddigi 75 bázispontos kamatcsökkentési ütem után akár egy nagyobb, 100 bázispontos vágás is szóba kerülhet a Magyar Nemzeti Bank január végi kamatdöntő ülésén – írja a Portfolio.

Mindez azt jelenti, hogy a jegybank átmenetileg gyorsíthatja a havi kamatvágások ütemét, ugyanakkor az MNB alelnöke hozzátette:

csak egy-két, maximum három hónapos időtartamról lehet szó.

A 100 bázispontos vágással kapcsolatban elmondta: az aktuális adatoktól függ, meddig lehet tartani.

Virág Barnabás a konferencián arról is beszélt, reálisnak tartja, hogy a jegybanki alapkamat az év közepére 6-7 százalékra csökkenjen a jelenlegi 10,75 százalékról. A jelenlegi határidős kamatvárakozások (FRA-k) is ebbe a sávba árazzák a három hónapos Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatlábat (BUBOR: a kereskedelmi bankok kihelyezési rátájának átlaga) a nyári időszakra, mivel az utóbbi hetekben is folyamatos esés volt tapasztalható a határidős kamatvárakozásoknál.

Virág Barnabás bécsi beszédét követően szerda délelőtt hirtelen gyengülni kezdett a forint: az euró jegyzései 379,5-ről 381 közelébe lendültek.

Nagy Márton szerint túl óvatos az MNB

Nagy Márton kedden az InfoRádió Aréna című műsorában túlzottan óvatosnak nevezte a jegybanki kamatpolitikát. „A jegybank jó úton van, elkezdte a kamatcsökkentést, de túlóvatoskodja a dolgot. Az irány jó, de lehetne a jegybank egy kicsit bátrabb is” – vélekedett a nemzetgazdasági miniszter, és jelezte, nálunk 5,5 volt az infláció decemberben, míg az alapkamat 10,75 százalék, ennél jóval kisebb már az eltérés a régiós országokban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×