eur:
389.37
usd:
363.68
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Woman with empty wallet spent all money for shopping
Nyitókép: Twenty47studio/Getty Images

Sosem látott dolog történt a magyarokkal

Kétéves csúcsára emelkedett januárban a GKI fogyasztói bizalmi indexe. A lakosság az elmúlt 12 hónapban tapasztalt pénzügyi helyzetét, és a következő 12 hónapra vonatkozó pénzügyi kilátásait erősen javulónak értékelte - mondta az InfoRádiónak a GKI Gazdaságkutató igazgatója. Petz Rajmund azt is közölte, hogy a minimálbér emelésének érezhető hatása volt az index alakulására.

A januári felmérés nagyon jelentős javulást mutat decemberhez képest.

"Annyira jelentős ez a javulás, hogy a felmérések három évtizedes történetében még sosem fordult elő az, hogy 10 pontnál nagyobb ütemben nőtt egyik hónapról a másikra, most pedig ez bekövetkezett. Ami azt is jelenti egyben, hogy a fogyasztói bizalmi index csaknem kétéves csúcsára emelkedett, azaz januárra visszatért az ukrajnai háború előtti időszak derűlátása" - mutatott rá Petz Rajmund.

Az elmúlt 12 hónapban megtapasztalt pénzügyi helyzet, illetve a következő 12 hónapra vonatkozó pénzügyi kilátások erősen javultak, és valamelyest kedvezőbbnek látják az emberek az ország gazdasági helyzetét, ahogy a nagy értékű fogyasztási cikkekre elkölthető pénzt is pozitívabban értékelték a válaszadók, mint tették azt decemberben.

Forrás: GKI
Forrás: GKI

Az inflációs kilátások is kedvezőbben alakulnak, ami szintén jelentősen befolyásolja a lakosság közérzetét és hangulatát.

A GKI Gazdaságkutató igazgatója szerint a javuló képhez hozzájárulnak az idei évben várható kedvező fejlemények: a reáljövedelmek várható emelkedése, a nagyon optimista kormányzati megnyilatkozások, és a decemberben megvalósult minimálbér-emelés.

"A felmérés mintájának belső összetételét vizsgálva az látszik, hogy

a legjobban a nyolc általánost végzett, illetve azt sem elvégzettek, illetve a fiatalok hangulata javult a legnagyobb mértékben.

Vagyis a kisebb keresetűeknek valószínűleg nagyon nagy jelentőségű volt a minimálbér-emelés, és a kilátásaikat az átlagosnál is sokkal jobban emelte" - fogalmazott Petz Rajmund.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

Vegyes mozgásokat látunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×