eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Vajda-Papír Kft. új, nagyteljesítményű maszkgyártó gépe a cég dunaföldvári üzemében 2021. február 17-én. Magyarország önellátóvá vált a vírus ellen védelmet adó maszkokból: a Vajda Papír üzembe állította azokat a modern gépsorokat, amelyekkel napi 1 millió orvosi eszköz minőségű maszk készül. Az Egészségipari Támogatási Program keretein belül megvalósult 1,4 milliárd forintos beruházáshoz a kormány 1,1 milliárd forinttal járult hozzá.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Bevásárolt a Vajda-Papír Norvégiában

Többségi üzletrészt szerzett a Vajda-Papír Kft. a már több mint 10 éve a cégcsoporthoz tartozó norvégiai Vajda-Papír Scandinavia AS-ben - közölte Vajda Attila, Vajda-Papír Kft. ügyvezető igazgatója.

A tranzakciót gazdaságossági szempontokkal, a hatékonyság javításával és a nagyvállalati struktúra kialakításával indokolta. A tranzakció összegéről és az új tulajdonosi hányadról nem írtak, de megjegyezték, hogy a cég 2013 óta van jelen a skandináv országban, helyi leányvállalatuk ( a Vajda-Papír Scandinavia) több mint 110 munkavállalót foglalkoztat.

Arról is beszámoltak, hogy a Vajda-Papír Kft. több mint 5,7 milliárd forintot nyert el a 2023-ban meghirdetett Gyármentő program 150 milliárd forintos keretéből. A támogatás teljes összegéből 1,313 milliárd forint előleget folyósítottak a cégnek 2023. december végén.

A cégcsoporthoz tartozó Vajda Real Estate Kft. (kötvény garantőr) 5,714 milliárd forint támogatást nyert el, ebből 2,857 milliárd forint előleget meg is kapott tavaly év végén.

Vajda Attila a közleményben kifejtette, hogy a támogatásokból energiahatékonysági beruházásokat indítanak, a cél, hogy 2030-ig 20 százalékkal csökkentsék a gyártás és működés során igényelt vízfogyasztásukat, tovább redukálják a hulladéktermelést, 50 százalékkal megnöveljék a megújuló energiák részarányát saját működésükben és cégcsoport telephelyein, 2050-re pedig a működést karbonsemlegessé tegyék. Vajda Attila azt is megemlítette, az elmúlt 10 évben mintegy 40 milliárd forintot fordítottak arra, hogy a higiéniai papír gyártása és a cég üzemeltetése a legkörnyezetkímélőbb, fenntartható technológiákkal valósulhasson meg.

A 150 milliárd forintos keretösszegű Gyármentő programot a kormány 2023-ban hirdette meg az ukrajnai háború által okozott energiaellátási beszerzési problémák orvoslására, ebben vissza nem térítendő támogatásra pályázhattak a cégek energiahatékonysági és energiatermelő beruházásokra.

A 25 éve alakult Vajda-Papír a közlemény szerint higiéniai papírtermékek vezető belföldi gyártója, csoportszinten mintegy 650 munkavállalót foglalkoztat. A társaság 2022-ben megduplázta az árbevételét, összforgalma meghaladta a 80 milliárd forintot, a norvégiai leányvállalaté megközelítette a 20 milliárd forintot. Az EBITDA (kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) elérte az 1,44 milliárd forintot, míg egy évvel korábban a 2,7 milliárd forintot. A tavalyi első féléves árbevétel több mint 29 milliárd forintra nőtt, 2021 azonos időszakában 21,5 milliárd forintot értek el - olvasható a cég korábbi közleményeiben.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×