eur:
389.28
usd:
362.97
bux:
67961.43
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Szegényedő rómaiak, 50 éve nem volt ilyen magas a számuk

Az olasz fővárosban, Rómában az utóbbi ötven évben most a legmagasabb a szegények száma a katolikus segélyszervezetek szerint, melyek a szegényeknek szentelt nap alkalmából közölték adataikat.

A Caritas számai azt mutatják, hogy tavaly csak Rómában 25 ezer embernek nyújtottak segítséget. Ennyi rászorulót utoljára ötven évvel ezelőtt tartottak nyilván. "Túl magas azoknak a száma, akik szegénység, éhezés, betegség, meghűlés miatt Róma utcáin halnak meg" - olvasható a Caritas jelentésében.

A szegények hetven százaléka ételért állt sorban a menhelyek konyháin, tavaly tízezer embernek biztosítottak szálláshelyet. A katolikus segélyszervezet adatai szerint az utcán élők nyolcvanegy százaléka olyan bevándorló, aki az országba érkezése után megkapta a nemzetközi védelmet, de utána teljesen kiesett az állami ellátási rendszerből.

A szervezet rámutatott: az életszínvonal súlyos süllyedését bizonyító adatok vészjelzésnek számítanak, mivel Rómában az országos átlagnál is magasabb, több mint hetven százalékos a foglalkoztatottak aránya. Igaz - tette hozzá a Caritas jelentése - a fővárosban dolgozó munkavállalók közel tizenkilenc százaléka alkalmi vagy határozott időre szóló munkából igyekszik megélni.

A La Repubblica című napilapban is közölt felmérés szerint

az olaszok negyvenegy százaléka szegényebb, mint egy évvel ezelőtt,

további negyvenhét százaléknak nem romlott, de nem is javult az anyagi helyzete. Az infláció mértéke ugyan csökkent tavalyhoz képest, de az energia- és élelmiszerárak továbbra is magasak.

Ferenc pápa 2016-ben nyilvánította a szegények napjának a szent Márton ünnepét követő vasárnapot, amely most november 19-re esik. A katolikus egyházfő a szegényeknek szenteli a vasárnapi misét, és rászorulókkal ebédel a Vatikánban.

Orvosi ellátás

Hét év óta a Szent Péter tér oldalában orvosi rendelő, borbély és zuhanyzó várja a rászorulókat: Szent Márton napjától egy héten át ötven önkéntes orvos rendel ingyenesen, napi két turnusban. Az orvoscsapatot vezető Massimo Ralli a vatikáni médiának elmondta, hogy tavaly havonta átlagban nyolcszáz embert vizsgáltak meg, de idén októberben elérték az 1500-at. A társadalombiztosítás nélküli hajléktalanok és más szegények ingyenes kardiológiai, fogászati vagy fül-, orr- és gégészeti vizsgálatban részesülnek, beadják nekik az influenza és a koronavírus elleni oltást.

A szegények napján az olaszországi plébániák élelmiszercsomaggal segítik a hozzájuk tartozó családokat, valamint hozzájárulnak be nem fizetett közüzemi számláik törlesztéséhez is.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×