eur:
389.37
usd:
363.57
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Pexels
Nyitókép: Pexels

Mintha csökkenne az ausztriai magyar munkavállalók száma, de most jön a tél

Egy hónap alatt több mint 2000 magyar munkavállaló hagyta el Ausztriát, ugyanakkor még így is 124 ezer magyar dolgozik Ausztriában - mondta az InfoRádiónak Hecker Flórián, a Világgazdaság munkatársa.

Az osztrák tb minden hónapban friss adatokat közöl a külföldi munkavállalók számáról, és ebben nemzetek szerinti bontást is van. Eszerint szeptember végén 124 418 magyar állampolgár dolgozott hivatalosan Ausztriában, ebben viszont nincsenek benne az ingázók, csak azok, akik bejelentett lakcímmel rendelkeznek Ausztriában" - mondta az InfoRádióban Hecker Flórián.

Azt a megfigyelést tette az adatsorokat böngészve, hogy egyetlen hónap alatt közel kétezer magyar állampolgár hagyta ott az osztrák munkaerőpiacot.

"Ez az elmúlt hónapok legnagyobb csökkenése. Augusztus végén már látszott egy 0,3 százalékos csökkenés, de

ez a közel 2000 fő azt jelenti, hogy másfél százalékos csökkenés állt be az Ausztriában dolgozó magyarok számában"

- részletezte.

A csökkenés betudható annak is, hogy az idénymunkák "kifutottak" - erre utal az az adat is, hogy májusról júniusra 5000 fővel nőtt az Ausztriában munkát vállaló magyarok száma -, ugyanakkor az is látszik, hogy egyre több, fizikai kvalitásokat igénylő munkahely szűnik meg például az építőipar leállása miatt.

Összességében szerint azonban "fordulat látszik".

"Benne van a pakliban, hogy a novemberi időszakban, amikor a téli időszak megkezdődik, újra emelkedik a szám; a 124 ezer fős tábor így is rendkívül magas, mi vagyunk a legtöbben külföldi dolgozók Ausztriában, megelőzve például a németeket is. Van azért honnan visszacsökkenteni a számot" - mondta még.

Arról az osztrák társadalombiztosítónak sincs adata, hogy hová állnak tovább a külföldi munkavállalók.

"Lehet azt feltételezni, hogy az emberek más piacokra mennek tovább, akár a német munkaerőpiacra, de a magyar statisztikákból inkább az látszik,

ezek az emberek visszatérnek a magyar piacra. Kérdés, hogy itt találnak-e munkát, vagy csak időszakos állomás, majd újra külföldre távoznak"

- latolgatott Hecker Flórián.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×