eur:
394.18
usd:
369.83
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Facebook/Innovációs és Technológiai Minisztérium

Változás a magyar rendszámoknál – súlyos következményei lesznek

Jelentős visszaesésre számítanak az importőrők, ha valóban elveszik a zöld rendszámot a plug-in hibrid autóktól.

Egy kikerült és nem cáfolt minisztériumi tervezet szerint nem kaphatnak majd újonnan zöld rendszámot a jövőben a plug-in hibrid autók, és még azokról is le kell venni a soron következő műszaki vizsgán, amelyeken akár évek óta ott díszeleg. A vezess.hu érdeklődésére a közlekedési tárca közölte, még nem végleges a készülő tervezet, de jelezte: „olyan megoldást keresünk, amelynek a bevezetése után a zöld rendszám nemcsak egy kiváltság lesz, hanem annak használói valóban környezetkímélő gépjárművek felhasználói lehetnek.”

Az autós portál megkérdezett több érintett importőrt is, hogy szerintük milyen következményekkel járhat a döntés az évek óta viták középpontjában álló hajtásláncot használó új személyautók piacán.

A Porsche Hungária szerint nagy visszaesés várható sok márka esetében, de nem egységesen. A Volkswagen esetében kisebb visszaesés lesz, mert a céges vásárlóknál nem a zöld rendszám volt a döntési ok eddig sem, hanem a külföldi központ zöldítésre buzdító irányelve.

A Volvónál is nagyon jelentős visszaeséssel kalkulálnak, mert pusztán gazdaságossági szempontok alapján nem indokolt ilyen modellt venni. A kimondottan a környezettudatosság miatt PHEV-et választók egy része pedig a várakozásaink szerint a jövőben tiszta elektromos modellt választ. Náluk is nagy kérdés, hogy azok a flottapartnerek, amelyeknek a vállalati előírásaikban PHEV modell szerepelt, hogyan reagálnak erre a döntésre.

A Kia is visszaesést vár, de nem ugyanúgy reagálnak majd a döntésre a céges és a magánügyfelek. Ha megvonják a zöld rendszám adta előnyöket, akkor a kereslet egy részét vissza fogja fordítani a fosszilis üzemanyaggal hajtott autók irányába, és egy másik részét pedig előre az elektromos autók irányába. A számításai szerint kevesebb, mint a felére is visszaeshet a PHEV autók iránti kereslet.

Egyedül a BMW importőre optimista, drámai visszaesésre nem számít, de kezdetben talán adódhat némi bizonytalanság.

Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 22. 21:40
×
×
×
×