eur:
389.4
usd:
363.57
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pexels.com

Az egész magyar piacot veszélyeztették: 15 milliós bírságot kapott az egyik biztosító

A befektetési egységekhez kötött (unit-linked) életbiztosításoknál a szerződés megszűnésekor nem tájékoztatták az ügyfeleket a visszavásárlásnál levont költségekről.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 15 millió forintos felügyeleti bírságot szabott ki az Union Biztosítóra, miután az elrendelt utóvizsgálat megállapította: a társaság nem teljeskörűen teljesítette a korábbi vizsgálatában előírtakat.

A felügyelet az IT-rendszer, a befektetési életbiztosítások megszűnéséhez kötődő ügyfél-tájékoztatás, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással (kgfb) kapcsolatos adatszolgáltatás, illetve a kárrendezési határidők betartása terén tárt fel ismételten hiányosságokat.

A helyszíni ellenőrzést is magába foglaló utóvizsgálat alatt azt tekintették át az Union Biztosítónál, hogy a társaság teljesítette-e a felügyelet korábbi átfogó vizsgálatát lezáró 2021. júniusi határozatában előírtakat.

A felügyelő hatóság megállapította: a biztosító a határozatban foglalt kötelezettségeket többségükben teljesítette. Feltárta ugyanakkor, hogy a biztosító informatikai (IT) adatfeldolgozási, nyilvántartási és ellenőrzési rendszere az utóvizsgálat által ellenőrzött időszakban sem támogatta maradéktalanul a jogszabályszerű működést. Az Union Biztosító emiatt a befektetési egységekhez kötött (unit-linked) életbiztosításoknál a szerződés megszűnésekor (visszavásárláskor) nem tájékoztatta ügyfeleit a visszavásárlásnál levont költségekről.

A kgfb kapcsán a biztosító most sem értesítette a jogszabály által előírt határidőben a kötvénynyilvántartó szervet és a kártörténeti nyilvántartót (KKNYR) az egyes ügyfélszerződések létrejöttéről, díjnemfizetés vagy egyéb ok miatti megszűnéséről. Az Union Biztosító emellett olyan kgfb-s szerződési ajánlatokat is befogadott, amelyeknél a kockázatviselése korábban kezdődött meg, mintsem az ajánlat a biztosítóval szemben hatályosult volna.

Az MNB azt is feltárta, hogy az Union Biztosító belső szabályzatai a kárrendezés egyes részfolyamataira vonatkozóan továbbra sem rögzítettek határidőt. A biztosító kárrendezéshez kapcsolódó több jelentős információt nem, vagy hiányosan tartott nyilván, kárnyilvántartó rendszerében nem rögzített minden adatot, illetve bizonyos esetekben azok nem voltak összhangban a káraktában szereplő információkkal. A probléma egyes utasbiztosítási, a kgfb és a casco terméket érintette.

Az MNB az ismételten feltárt jogsértések miatt rótta ki a mostani 15 milliós bírságot az Union Biztosítóra, és idén november 30-i, illetve 2024. január 31-i határidővel kötelezte arra, hogy – dokumentumokkal alátámasztva – írásban számoljon be azok kijavításáról.

A bírság összegének mértékénél

súlyosító körülménynek minősült, hogy a kgfb-állománykezelés tartós problémái az egész hazai kgfb-piacra kihathatnak,

illetve, hogy egyes egyéb hiányosságok is hosszabb ideje fennállnak. Enyhítő körülménynek minősült ugyanakkor, hogy az Union Biztosító már a felügyeleti utóvizsgálat során több, az IT-területet is érintő fejlesztést is végrehajtott vagy megkezdett – közölte a jegybank.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×