eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Inflation, growth of food sales, growth of market basket or consumer price index concept. Shopping basket with foods on arrow. 3d illustration
Nyitókép: Bet_Noire/Getty Images

Elemző a reálbércsökkenésről: épp most fordul a trend

Júliusban 559 ezer forintra nőtt a bruttó átlagbér Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint, ami 15,2 százalékos béremelkedés, a magas infláció miatt azonban a keresetek vásárlóereje már közel egy éve csökken; Hornyák Józsefet, a Portfolio elemzőjét kérdeztük.

Júliusban 559 000 forintra nőtt a bruttó átlagbér Magyarországon, ami 15,2 százalékos emelkedésnek felel meg; májusban még közel 18 százalékos volt a bérdinamika.

"Már egy kicsit alacsonyabb az emelkedés üteme, volt némi lassulás" - mutatott rá az InfoRádióban Hornyák József, a Portfolio elemzője.

A nettó átlagkereset 372 000 forinton alakult, de szerinte a mediánbér az, ami jobban meg tudja határozni azt, hogy az átlagember mennyi pénzt is keres.

"Ha a fizetéseket sorba rendezzük a legalacsonyabbtól a legmagasabbig, akkor a középen álló ember fizetése a medián, az alkalmazottak fele kevesebbet, a fele pedig többet keres" - magyarázta.

A bruttó mediánbér tehát 450 000 forint volt, így 16 százalék feletti emelkedést látunk, a nettó pedig 300 000 forinton alakult.

Ebben a hónapban is még viszonylag magas volt az infláció Magyarországon, ez a reálbérek alakulására kedvezőtlen hatással volt.

"Júliusban 17,6 százalékos volt az áremelkedés az előző év azonos időszakához képest, az átlagkereset vásárlóereje 2 százalékkal csökkent, a visszaesés mértéke már nem volt olyan jelentős, mint amit az előző hónapokban, 5-7 százalék közötti reálbércsökkenést is láthattunk az előző hónapokban, hiszen az infláció 20-25 százalék felett is volt" – számolt be róla.

Hogy még az év folyamán megállhat-e a reálbérek csökkenése, arról azt mondta, elemzői várakozások és kormányzati jóslatok szerint is csökken az infláció.

"Szeptemberben nagyjából akkora pénzromlásra lehet számítani, mint amekkora béreknek az emelkedési üteme,

az őszi hónapokban pedig azt fogjuk látni, hogy a bérek emelkedése újra meghaladja majd az árak az emelkedését,

és újra pozitív reálbért fogunk kapni. Ezt alapvetően majd a legtöbben akkor fogják megérezni, ha újra emelik a bérüket, minimálbér, garantált bér emelése történik, illetve megkezdődnek a bértárgyalások a vállalatoknál is."

Arra lehet szerinte számítani, hogy a jövő évben átlagosan 6 százalék körül alakulhat az infláció, a bérek emelkedése pedig ezt meghaladhatja.

"Nagyjából most 10 százalék körüli béremelkedésre számítanak a legtöbben a jövő évre vonatkozóan, miután a a bérek emelkedése meghaladja majd az infláció alakulását, így visszatérhet újra az életszínvonal javulása" – fejtegette Hornyák József.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×