eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: pixabay

Kiderült, hol vásárolhatnak legolcsóbban lakást a fiatalok

A kisebb alapterületű lakások kiemelten népszerűek az első lakásvásárlást tervező fiatalok körében. A vármegyeszékhelyek közül Győr, Debrecen és Veszprém a legdrágább, míg Salgótarjánban, Békéscsabán vagy Miskolcon akár már 10-18 millió forint is lehet garzont venni.

Az egyik júliusi Kormányinfón volt szó arról, hogy a lakástámogatási rendszer átalakításának eredményeként életbe léphet egy olyan program, amely a lakásvásárlási vagy -építési céljaik megvalósításában segíti a fiatalok önállósodását. Konkrétumok még nem ismertek, de vélhetően az első lakás megszerzésében nyújthat majd támogatást az állam az érintetteknek.

A money.hu utánajárt annak, hogy jelenleg milyen lehetőségeik vannak az aktuális átlagos négyzetméterárak mellett azoknak a 20-29 éves fiataloknak, akik garzonlakást szeretnének vásárolni.

Garzonlakás-piaci árkörkép

Az elmúlt években a lakáspiac árainak emelkedése és a reáljövedelmek növekedésének lassulása egyaránt befolyásolta a fiatalok önálló lakhatásának, saját ingatlanvásárlásának lehetőségét, különösen a nagyvárosokban.

Jelenleg egy 35 négyzetméteres lakást az olcsóbb budapesti kerületekben 25-30 millió forintért kínálnak eladásra.

„A legkisebb alapterületű lakások kiemelten népszerűek az első lakásvásárlást tervező fiatalok körében. A garzonok tipikusan a legolcsóbb ingatlanok annak ellenére, hogy az átlagos négyzetméteráruk az adott település vagy kerület átlagainál magasabb” – közölte az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Balogh László hozzátette: a budapesti kerületekre és a vármegyeszékhelyekre jellemző átlagos négyzetméterárakban jelentősek az eltérések. A fővárosi kínálati piacon a 40 négyzetméternél kisebb lakások átlagos négyzetméterára 751 ezer forint és 1,6 millió forint között szóródik.

A vármegyeszékhelyek közül Győr, Debrecen és Veszprém tartozik a legdrágábbak közé, míg Salgótarjánban, Békéscsabán és Miskolcon már 10-18 millió forint is elég lehet egy garzonra.

  • Budapesten egy 35 négyzetméteres garzonlakás átlagosan 35,8 millió forintba kerül.
  • A legolcsóbb kerületekben – a IV.-ben, a XVII.-ben, a XX.-ban, a XXI.-ben – egy 35 négyzetméteres eladó lakás ára 25,3 és 30,4 millió forint között mozog.
  • A legnagyobb garzonlakás-kínálattal rendelkező városrészek közé tartozó VII., VIII. és XIII. kerületekben 34,1-39-2 milliós átlagos összeggel lehet számolni.
  • A vármegyeszékhelyek kínálatát nézve Győr számít a legdrágábbnak: egy 35 négyzetméteres lakásért majdnem 34 millió forintot kérnek az eladók.
  • Debrecenben átlagosan 30,5 millióért, míg Veszprémben 30,2 millióért keresnek új gazdát a kis lakások.
  • A másik végletet Salgótarján, Békéscsaba és Miskolc képviseli, ezekben a városokban már 10,4-18 millió forint is elegendő lehet egy garzonra.

Mire elég a fiatalok fizetése?

A legfrissebb KSH-adatok szerint a 20-29 évesek havi átlagos nettó fizetése az idei első félévben mintegy 324 ezer forint volt. Ekkora összegű jövedelemnek az érvényben lévő szabályok szerint maximum az 50 százalékát lehet hiteltörlesztésre fordítani, ha a kölcsön kamata legalább 10 évre vagy annál hosszabb időre van rögzítve.

„Tehát akár 162 ezer forintot is törleszthetne a fiatal lakáshiteles, de ennél azért érdemes óvatosabbnak lenni és a jövedelemnek legfeljebb csak a 30-40 százalékát törlesztésre fordítani. Mindez pedig az érintett korosztály átlagfizetését nézve 97-130 ezer forint hitelre fordítható összeget jelentene havonta” – fogalmazott Korponai Levente, a money.hu vezetője.

Ez a törlesztőrészlet egy 11-16 millió forintos, 20 éves futamidejű – minimum 10 évig rögzített kamatozású – lakáshitelre lehet elegendő, ha a megfelelő önerő is megvan a vásárláshoz.

A huszonévesek hivatalosan 324 ezer forintos nettó átlagfizetéséből tehát egy 11-16 millió forintos lakáshitelt lehet törleszteni,

ha nem feszítik ki teljesen a költségvetésüket. A mostani lakáspiacon ugyanakkor még jelentős a vevőjelöltek alkupozíciója, ezzel pedig mérsékelhető a tényleges vételár, a saját erő mértéke vagy a hitelösszeg is.

Mekkora önerővel kell rendelkezni?

A money.hu szakértői szerint a nettó fizetéseknél figyelembe kell venni, hogy a 324 ezres átlagtól eltérhetnek a különböző országrészekre jellemző bérek. Ezek a lakásárakhoz hasonlóan befolyásolják a finanszírozáshoz végzett számításokat is. A bankok által elvárt minimális önerő aránya viszont mindenhol ugyanakkora. A hitelfelvételhez minimum az ingatlan 20 százalékának megfelelő összeget kell felmutatni önerőként.

Ez a fővárosban átlagosan több mint 7 millió forintot jelent, de Győrben és Debrecenben is átlagosan legalább 6,8-6,1 millió forintos megtakarítással kell rendelkezni az első lakásukat vásárló fiataloknak. A legolcsóbb vármegyeszékhelyen, Salgótarjánban a legkisebb a minimális önerő összege, ami átlagosan 2 millió forintot tesz ki. Korponai Levente hozzátette: a jelenlegi bizonytalanabb gazdasági környezetben a bankok sokszor előnyben részesítik a magasabb önerő vállalását egy hiteligénylés során a jogszabályban előírt minimális 20 százalék helyett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×