eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Mutatjuk, hogyan alkudhat feltűnően sokat a lakásvásárláskor

Akár 10 százalékot is alkudnak a lakásvásárlók az ingatlanok irányárából, ami alacsonyabb hitelösszeget és törlesztőt eredményez számukra.

A jelenlegi piacon a családi házaknál és lakásoknál 10 százalék körüli árengedményt érhetnek el az elsőként meghirdetett árhoz képest a potenciális vásárlók. Vagyis egy 60 milliós lakásnál akár 6 millió, egy 80 millió forintra tartott ház esetében pedig 8 millió forint maradhat a zsebükben - áll a ingatlan.com és a money.hu közös elemzésében.

A mostani piaci helyzetben a használt eladó lakóingatlanokat a kereslethez képest általában magas áron viszik piacra a tulajdonosok, és utána lépcsőzetesen csökkentik az árat. Az utolsó ismert hirdetési és a végleges adásvételi ár közti különbség

a lakásoknál átlagosan 4 százalék, a családi házaknál pedig 5 százalékos az eltérés az ingatlan.com adatai szerint.

“Összességében az első irányártól számítva átlagosan 10 százalék körüli árengedményt is el lehet érni, de ingatlantól, országrésztől, kerülettől függően ez kisebb és nagyobb is lehet. Azonban azt is megállapítják, hogy "az elhalasztott vásárlások plusz keresletet hozhatnak majd, ami viszont a korábbi évek tapasztalatai alapján jó eséllyel szűkíteni fogja az alkupozíciót. Sokan emlékszünk még arra az időszakra, amikor gyakran nem volt esély alkura egy ingatlan vásárlásánál, sőt, a jó adottságú lakások esetében nem ritkán licitáltak is a vevőjelöltek” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Az ingatlan.com példája szerint amennyiben mondjuk a 60 milliós lakás harmadát vagy a 80 millióra hirdetett ház negyedét kellene lakáshitelből fizetni, akkor 20 millió forintos kölcsönre lenne szükség. Ha alku nélkül kerül a vevőhöz a lakás, akkor az augusztus elején legkedvezőbb, 20 évig fix törlesztésű lakáshitellel számolva 165 ezer forint lenne a törlesztés 8,1 százalékos teljes hiteldíjmutató (THM) mellett. Ezzel szemben ha 10 százalékos alkuval megegyező mértékben csökken a hitelösszeg, akkor elég lehet 14, illetve 12 millió forintos kölcsön is, amelynek már több tízezerrel barátságosabb, 118 ezer és 101 ezer forint a havi törlesztőrészlete. Utóbbi törlesztőkkel pedig alig 2 és 3,7 százalék körüli teljes hiteldíjmutatójú 20 milliós és 20 éves futamidejű lakáshitelt lehetne felvenni - ez már a pénzügyi elemzés része.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Nemrég tettük közzé azt a szubjektív listát, ami bemutatja a világ tíz legunalmasabbnak tartott városát. Ezt folytatva egy amerikai tanulmány a világ száz legunalmasabb turista látványosságát gyűjtötte össze. A felmérés több mint 60 millió Google-visszajelzés alapján közel 3300 népszerű turisztikai látványosságot vizsgált meg, és gyűjtötte össze kulcsszavak alapján a 100 legunalmasabbat. Ezek közül most azokat az európai látványosságokat mutatjuk be, melyek felkerültek a kétes dicsőségű listára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×